Fie ca vrei sa vinzi sau cumperi o locuinta, fie vrei sa scoti un extras de carte funciara informativ, sau poate vrei sa intabulezi pentru prima data casa nou contruita, ai nevoie de mai multe documente pe care sa le prezinti la Oficiile de Cadastru și Publicitate Imobiliară sau la Birourile de Cadastru și Publicitate Imobiliară. In continuare, iti prezentam actele de care ai nevoie, in functie de situatia specifica in care te situezi.

Există trei tipuri de extrase de carte funciară:

  1. extrasul de carte funciară pentru informare – are rol informativ, nu poate sta la baza unei tranzacții;
  2. extras de carte funciară in extenso – prezintă istoricul imobilului;
  3. extras de carte funciară pentru autentificare – solicitat de notarul public, în vederea încheierii unei tranzacții imobiliare.

Extrasul de carte funciară pentru informare

Este un document cu rol informativ, așa cum îi spune și numele. Nu poate sta la baza unei tranzacții, adică nu se poate încheia un contract de vânzare-cumpărare pe baza acestui extras. Oricine poate solicita un extras de carte funciară pentru informare, pentru orice imobil, chiar dacă nu este proprietarul imobilului respectiv, tocmai pentru că extrasul nu are decât valoare de informare. Extrasele se obțin de la Oficiile de Cadastru și Publicitate Imobiliară de pe raza fiecărui județ. Pe lângă sediile centrale din orașele reședință de județ, mai funcționează Birouri de Cadastru și Publicitate Imobiliară în alte localități, arondate conform circumscripțiilor de judecătorie, adică deservind acele localități din zonă care țin de Judecătoria respectivă.

În cadrul procedurii succesorale pentru imobilele înscrise în cartea funciară se va solicita extras de carte funciară de informare.

Aveti nevoie de urmatoarele acte :

  • cererea tip
  • dovada achitarii integrale a tarifului

Citeste si: Cele mai bune cuptoare încorporabile – cum faci alegerea perfecta?

Extrasul de carte funciară in extenso

Acesta reflectă istoria imobilului de-a lungul timpului, fiind o copie a cărții funciare de hârtie aflate în arhiva Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Cartea funciară este deschisă la momentul înființării unui imobil și cuprinde toate tranzacțiile și toți proprietarii pe care i-a avut respectivul imobil, așadar se poate vedea întregul său istoric. În zonele care au utilizat sistemul austro-ungar de evidență a proprietății există și cărți funciare vechi de sute de ani, adevărate documente cu valoare istorică.

Procedura de obținere a extrasului de carte funciară in extenso este aceeași ca și pentru extrasul de informare.

Citeste si: Cum poti avea o casa (destul de) curata cand ai copii mici?

Extrasul de carte funciară pentru autentificare

Numai notarul public poate elibera extrasul de carte funciară pentru încheierea de acte notariale (de autentificare), la cererea proprietarului tabular sau moştenitorilor acestuia (conform art. 56 din Legea nr. 7/1996). Aşadar, biroul notarial va obţine extrasul de carte funciară în numele prorietarului.

Proprietarul va trebui să se prezinte la notariat cu următoarele acte:

  • actul de identitate;
  • cerere de eliberare a extrasului de autentificare (se completează la biroul notarial);
  • copie de pe încheierea de intabulare.
Banner Homedelux

Te-ar putea interesa si:

Tot ce trebuie sa stii despre asigurarea obligatorie de locuinta

Daca vrei sa inchie o asigurare obligatorie de locuinta (PAD) iata ce ar trebui sa [...]

Citeste mai mult
Glosar terminologie in constructii

Ca in orice domeniu de activitate, exista unele prescurtari care se aplica in domeniul constructiilor. [...]

Citeste mai mult
A inceput programul Rabla pentru electrocasnice

Incepand de pe 19 decembrie 2018, puteti obtine pana la 400 lei daca doriti sa [...]

Citeste mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.