Atunci când vrei să cumperi un cuptor încorporabil pentru bucătăria ta, e de preferat să analizezi diferențele structurale și tehnologiile utilizate de producători. În funcție de dotări și parametrii tehnici, aceste cuptoare moderne pot găti diferite preparate, chiar simultan, oferind o experiență culinară deosebită.
top 3 cuptoare incorporabile recomandate
Cuptor electric incorporabil Teka HBB 725
Cuptor incorporabil pe gaz Electrolux EOG2102AOX
Există mai multe tipuri de cuptoare în oferta magazinelor și trebuie să știi ce să alegi, pentru ca un cuptorul încorporabil să se potrivească nu doar tehnic ci și estetic cu decorul bucătăriei tale.
Majoritatea modelelor se potrivesc cu designul mobilierului din bucătărie și sunt alese pentru funcționalitate și ușurință în utilizare.
Tipuri de cuptoare incorporabile în funcție de alimentare
Clasificarea în funcție de tipul de alimentare cuprinde cuptoarele pe gaz și cele electrice. Să vedem ce caracteristici au fiecare din ele și ce recomandări ne oferă specialiștii.
Cuptoarele incorporabile pe gaz
Un cuptor pe gaz, fie că e încorporabil sau nu, nu se diferențiază mult de tipul obișnuit de plită sau aragaz, dacă e vorba de prepararea mâncărurilor. Gazul este ieftin și consumul redus înseamnă economii considerabile, însă coacerea alimentelor nu este atât de precisă ca în cazul cuptorului electric.
Citeste si: Cum sa alegi cel mai bun aspirator robot pentru locuinta ta?
Zona care degajă căldură, nu o distribuie uniform, iar temperatura nu poate fi setată cu precizie. Acest factor este important în cazul unor preparate mai sofisticate care au nevoie de coacere la o anumită temperatură. Unele cuptoare pe gaz sunt modele cu convecție, iar uniformizarea căldurii duce la rezultate mult mai bune.
Cuptoarele incorporabile electrice
Cuptoarele electrice sunt moderne și reprezintă o soluție elegantă, fiind perfect asortate cu plitele electrice, daca vrei sa te bucuri de o bucătărie frumos mobilata cu mult bun gust. Sunt mai multe avantaje în cazul acestor cuptoare, se poate seta o temperatură anume, se reglează din butoane timpul de coacere iar preparatele ies mult mai uniforme și frumoase.
Precizia la gătire și utilizarea fără riscurile prezentate de cuptoarele pe gaz (gazul e inflamabil) au dus la o mare popularitate a acestor incorporabile.
Singură deficiență ce se poate reproșa este costul energiei electrice, care e mereu mai mare ca al gazului. Însă modelele noi au un consum scăzut de circa 0.60-.070 kw/h și o clasa energetică performanta.
Gătitul la cuptoare incorporabile electrice este mult simplificat, iar căldura degajată se risipește uniform înăuntru, ventilând aerul, în așa fel încât preparatele se coc mult mai bine.
Tipuri de cuptoare în funcție de material

Cuptoarele se pot clasifica și în funcție de materialul din care sunt fabricate: inox, vitroceramică, tablă emailată. Iată câteva caracteristici pentru fiecare:
Cuptoarele incorporabile din inox
Acest tip de cuptoare sunt cele mai des întâlnite, pentru că inoxul este un material durabil, rezistent și frumos, dar în funcție de calitate, aspectul sau reflectă calitatea. Cuptoarele mai ieftine își pierd luciul în timp iar cele de calitate superioară rămân neatinse de vreme și nepătate. Există cuptoare mai scumpe care sunt fabricate din inox cu proprietăți anti-zgâriere și anti-pete, pe care nu rămân urme de degete și rezistent la oxidare.
Cuptoarele incorporabile din vitroceramică
Materialul cel mai elegant este vitroceramica, fiind realizate cuptoare în diferite culori :alb, negru, beige, crem, maro, gri. Vitroceramica este un material simplu de spălat și de întreținut datorită dar trebuie atenție la lovituri sau șocuri mecanice care pot fisură sau sparge sticla.
Cuptoarele incorporabile din tablă emailată vopsită
Aceste cuptoare incorporabile sunt realizate din tablă colorată în nuanțe de crem, alb, negru, maro sau gri ori roșu, și sunt simplu de curățat și întreținut. Cuptoarele emailate sunt durabile dar și destul de scumpe, datorită calității și design-ului deosebit, ușor de asortat în bucătării.
Citeste si: De ce proprietati trebuie sa tii cont la alegerea unei centrale termice de apartament?
Top cuptoare incorporabile
Pe piață există multe mărci de cuptoare incorporabile, de bună calitate, dintre care amintim: Bosch, Beko, Electrolux, Hansa, Gorenje, Whirlpool, Samsung.
Cuptoare incorporabile Beko
Un cuptor încorporabil Beko este o alegere bună când ai nevoie de un aparat încorporabil asortat cu designul bucătăriei. Funcțiile speciale îi scot în evidență performanțele atunci când vine vorba de gătit sic opt, față de cuptoarele clasice pe gaz.
Multe modele au booster pentru preîncălzirea mâncărurilor, moduri diferite de copt și gătit, inclusive 3D, autocurățire, mod de dezghețare, control al temperaturii, grill și rotisor. Marca Beko se află în topul celor mai iubite cuptoare incorporabile pentru fiabilitate, design deosebit și rezistență în timp la utilizare îndelungată.
Cuptoare incorporabile Hansa
Hansa este o marcă existent de aproape 70 de ani pe piața de aparate electrocasnice, iar experiența în producția de cuptoare incorporabile au situat-o printre preferatele clienților din multe țări, inclusive România.
Designul modern sau clasic, gama variată de culori, oferă satisfacerea celor mai exigențe cerințe . Hansa construiește cuptoare durabile, care fac din bucătării adevărate cămine primitoare și confortabile. Mâncărurile gătite în cuptoarele Hansa sunt mereu ușor de pregătit, datorită diferitelor funcții speciale și caracteristici deosebite.
Cuptoare incorporabile Gorenje
Brandul Gorenje se remarcă prin produse speciale nu numai datorită unui design unic, dar și datorită manufacturii din materiale de cea mai bună calitate și atenției pe care brandul îl oferă celor mai mici detalii. Dacă ești pasionat de bucătărie sau doar ai nevoie de un cuptor fiabil și ușor de folosit, găsești cuptorul încorporabil potrivit în gama variată de modele și culori Gorenje.

Ce parametri tehnici trebuie sa ai in vedere când cumperi un cuptor incorporabil?
Convecția
Procesul de gătire cu ventilație este numit convecție. În cadrul acestui proces, aerul cald circulă în cuptor și coace în mod uniform preparatele, carnea la grill, blaturile de tort, prăjiturile care ies coapte uniform, cozonacii. Sistemul de convecție realizează o temperatura uniformă recirculând aerul cu ajutorul unui ventilator iar anumite modele au și inel suplimentar în spate, montat pentru a ușura circulația aerului. Preparatele la cuptor sunt mai bine pătrunse și coapte uniform prin acest procedeu de convecție a aerului , iar cuptoarele incorporabile performanțe realizează acest lucru oferind calitate deosebită produselor.
Eficiență energetică
Pe cuptoarele incorporabile se văd indicativele de eficiență energetică, de la A la A+++, în funcție de energia electrică ce este consumată. Nu sunt mari diferențe între aceste clase energetice, însă e bine să te orientezi spre un cuptor de calitate, care are clasa energetică cât mai bună, dacă ai nevoie de un consum redus. Modul convecție cu aer cald într-un ciclu de gătit consumă circa 0.7kw/h, însă rezultatele sunt semnificativ mai bune decât în cazul folosirii unui cuptor clasic pe gaz.
Citeste si: Cata energie electrica consuma electrocasnicele din casa ta
Dimensiuni și accesorii
Pentru diferite tipuri de bucătării, există un spațiu standard de amplasare a cuptorului, fie că este electric sau pe gaz. Cele mai compacte și mici cuptoare au aerul unui cuptor cu microunde însă în ele se poate găti și coace exact că în cuptoarele clasice, doar că au dimensiuni reduse. Volumul interior al cuptorului poate merge de la 60-65 l până la 75 de litri, iar modelele mari permit coacerea pe etaje a mai multor preparate simultan.
Fiecare cuptor are câteva accesorii, grătare și tăvi, care ajută la procesul de gătire. Există cuptoare cu sine pentru tăvi care permit scoaterea în afară a recipientelor din cuptor fără risc de ardere sau opărire, după care sunt introduse la loc. Ușile cuptoarelor moderne au amortizor și se închid fără să fie împinse, pentru un confort sporit în bucătărie.
Sistem de curățare
Cuptoarele se murdăresc, că orice alt dispozitiv electrocasnic din bucătărie și fiind destul de dificil de curățat e bine să știi că există și aici o clasificare a cuptoarelor în funcție de modul de curățare:
Curățare prin hidroliză – cu apă
Aqua Clean este un sistem adoptat de mulți producători de cuptoare încorporabile. Tehnologia de curățare cu apă umezește pereții cu ajutorul aburilor, făcându-i simplu de curățat, impuritățile se dizolvă și interiorul poate fi ușor șters cu o cârpă.
Curățare catalitică
Sistemul catalitic este folosit de multe branduri pentru eficientă și spălare foarte meticuloasă. Panourile catalitice absorb și apoi elimina murdăria și grăsimea, fără să trebuiască să depui mult efort pentru spălarea aparatului electrocasnic.
Curățare pirolitică
Sistemul de curățare prin piroliză este cel mai cunoscut și eficient, pentru înlăturarea grăsimilor din cuptor. Cele mai noi cuptoare folosesc acest sistem ecologic, care nu presupune folosirea produselor chimice, pentru că înlătura foarte eficient murdăria prin încălzire la 500 de grade înăuntrul cuptorului.
Curățare exterioară
Fiecare cuptor ajunge să se murdărească, și nu poate fi mereu protejat de urme de degete, de mâncare sau alte pete. Tratarea exterioară cu aluminiu sau soluții anti-pete nu e neapărat o rețeta de succes, de aceea e întotdeauna nevoie să cureți cuptorul încorporabil atunci când prezintă în exterior urme de pete și murdărie.
Concluzii
Atunci când cauți un cuptor încorporabil și vrei să te decizi ce marca să alegi, ai la dispoziție branduri și modele deosebite, în culori și modele care e pot asorta oricărei soluții de design interior. Fiecare parametru tehnic și funcțiile speciale oferă avantaje în prepararea celor mai bune mâncăruri gătite la cuptor.
Te-ar putea interesa si:
Actele necesare pentru schimbarea furnizorului de gaze naturale
Am vazut in articolul trecut ce pasi trebuie sa urmezi daca iti schimbi furnizorul de [...]
Gateste ca un chef cu tigaile Regis Stone
Tigaile Regis Stone sunt realizate din otel inoxidabil si asigura distribuirea eficienta si uniforma a caldurii, [...]
Idei de amenajare a locuintei imprumutate de la hoteluri
Chiar daca bugetul pentru amenajare a unui lant de hoteluri poate fi considerabil mai mare [...]