Atunci când vorbim despre aparate de aer condiţionat, decizia nu este tocmai ușor de luat  – sunt multe modele pe piață, unele portabile, altele care necesită montaj.

Poate fi o adevărată bătaie de cap să îți dai seama, fără să pierzi prea mult timp, care este, pentru tine, cel mai bun AC.

Dacă ai ajuns aici, ai noroc. Găsești mai jos tot ce trebuie să știi despre utilizarea, caracteristicile şi micile detalii care fac diferenţa atunci când vrei sa îţi achiziţionezi un aparat de aer condiţionat mobil. Citeşte!

De ce să alegi un aparat de aer condiționat portabil?

Suntem siguri că îţi place vara, dar nu şi căldura insuportabilă. Briza mării sau aerul cu miros de cetină de la munte sunt opţiunile ideale.

Dar ce te faci când:

  • locuieşti într-un apartament la ultimul etaj al unui bloc,
  • ori poate îţi bate soarele în casă aproape pe tot parcursul zilei,
  • sau lucrezi dintr-un birou de dimensiuni mici sau medii, alături de mai mulţi colegi, într-o atmosferă încălzită şi de toată aparatura electronică?

E clar că, în verile călduroase, aparatul de aer condiționat este indispensabil. Sunt însă situații în care nu pot fi montate dispozitive convenționale (SPLIT) – locuiești în chirie, te gândești că vei avea facturi prea mari la utilități, ai un aparat vechi ce nu mai face față, vrei să răcorești doar o parte a casei sau ai nevoie să te muți des dintr-o încăpere în alta.

Citeste si: Ghid practic: Cum sa alegi cel mai bun difuzor de aromaterapie

Dacă te regăsești , atunci un aparat de aer condiționat portabil poate fi exact ceea ce ai nevoie.

Iar beneficiile sunt imediate:

  • consum de energie mai redus decât modelele montate, ceea ce se traduce în costuri mai mici
  • uşor de instalat  – îl scoţi din cutie şi îl foloseşti (nu depinzi de meşteri şi faci din nou economie!)
  • te bucuri de confort termic și stare de bine în orice încăpere ai nevoie. Îl poţi deplasa relativ uşor.

Considerăm însă important să menţionăm şi câteva limitări ale aparatelor de aer condiţionat portabile, tocmai pentru ca tu să iei cea mai bună decizie. Capacitatea de răcire este mai redusă decât a unui model SPLIT – montat pe perete.

De asemenea, e bine să ştii că va trebui să îl poziţionezi lângă fereastră şi îţi va ocupa un spaţiu din încăpere.

Face zgomot, aşa că analizează şi vezi care sunt modelele cele mai silenţioase. Nu te speria, însă, e vorba de un zgomot discret, de fond.

Detaliile care fac diferența în 2021 pentru aparatele portabile de aer condiţionat

Detaliile Care Fac Diferenta In 2021 Pentru Aparatele Portabile De Aer Conditionat
Detaliile Care Fac Diferenta In 2021 Pentru Aparatele Portabile De Aer Conditionat

>>>Dimensiune şi mobilitate

Un AC mobil are dimensiunile unui corp de mobilier mic. Sunt modele care pot fi mai înalte decât o masă, sau ceva mai mari decât o noptieră. Aşa că trebuie să te decizi unde vrei să îl amplasezi.

E bine să măsori spaţiul disponibil şi să compari cu dimensiunile aparatului, aşa cum le găseşti în descrierea fiecărui produs. De asemenea, pentru un montaj corespunzător, ţine cont că aparatul trebuie poziţionat în apropierea unei ferestre.

Mobilitatea sa depinde de spaţiu , dar şi de greutate. În general un AC portabil are în jur de 25-30 de kilograme. Dacă trebuie să îl muţi dintr-o încăpere, în alta, atunci caută un model cu roţi. Îţi recomandăm să ai şi un al doilea kit de montaj. În felul acesta, deplasezi doar aparatul și îl conectezi rapid.

>>> Capacitatea de răcire a aparatului (BTU/h)

Capacitatea de răcire a aparatului de aer condiţionat portabil este direct proporţională cu mărimea încăperii pe care trebuie să o răceşti. Este nerealist să te gândeşti că AC-ul mobil va putea răcori o suprafaţă mare, sau întreaga casă, fiind mai curând util pentru camere distincte.

Capacitatea de răcire este exprimată de BTU. Vei observa că valorile BTU sunt de regulă cuprinse între 7000 şi 14000. De exemplu, 9000 BTU e valoarea potrivită pentru un dormitor de 18-20 metri pătraţi, în timp ce pentru o sufragerie, de până la 35 metri pătrați, ar fi necesar un aparat cu o capacitate de 12000 BTU.

Cu cât capacitatea de răcire a aparatului de aer condiționat portabil este mai mare, cu atât consumă mai mult, de aceea e cel mai bine să studiezi valorile BTU și să alegi cel mai potrivit model în concordanță cu mărimea încăperii.

În plus, ia în considerare că, în cazul în care ai ferestre mari, sau e o cameră de tranzit, cu multe uși, ai nevoie de un aer condiționat mai puternic, decât pentru o încăpere similară, dar cu puține surse de unde ar putea proveni căldura.

>>> Consumul de energie și importanța termostatului

Orientează-te pentru aparate de aer condiționat portabil clasificate energetic A sau A+, iar pentru eficiență și consum ideal, alege un dispozitiv cu termostat. Acesta va opri funcționarea aparatului de aer condiționat atunci când în încăpere este temperatura perfectă stabilită de tine. Ai control total.

>>>Cum se montează un aparat de aer condiționat portabil?

Pentru a folosi un AC mobil nu e nevoie de  meșteri care să te ajute la montaj și nici de pereți sparți. Doar de puțină îndemânare și instrucțiuni clare în care este explicat pas cu pas ce ai de făcut.

Principiul de funcționare presupune pomparea de către compresor al freonului pentru răcirea aerului din încăpere. Căldura este preluată din vaporizator și eliminată în exterior prin intermediul unui furtun.

Majoritatea aparatelor de aer condiționat portabil sunt  însoțite de un kit de evacuare ce conține unul sau două furtunuri și accesorii. Lungimea tubului este de 1m-1,5 m, de aici și importanța amplasării aparatului în vecinătatea unei ferestre. 

Concret, furtunul se poziționează în deschizătura geamului. Trebuie să știi că nu există astfel o izolare termică foarte bună, fereastra fiind întredeschisă. Poți să te gândești la o soluție de panou izolant, care să limiteze intrarea aerului cald de afară, în încăpere.

Sunt aparate de aer condiționat cu unul sau două furtunuri. În primul caz, atragerea aerului cald și eliminarea sunt realizate prin același furtun, iar per total, aparatul depune mai mult efort. Aparatele cu două furtunuri funcționează după principiul că printr-un tub este absorbit aerul cald, iar prin celalalt, evacuat.

>>> Eliminarea condensului

Ideal este ca aparatul să aibă funcția de auto-evacuare a condensului. În caz contrar, e bine să achiziționezi un aparat cu rezervor de apă detașabil. Va fi mai ușor să îl golești.

Evacuarea apei condensului în cazul aparatelor de aer condiționat portabile cu rezervor fix se face printr-un furtun, așadar e ceva mai multă bătaie de cap.

>>>Aparatul de aer condiționat portabil este ușor de întreținut

Buna funcționare este asigurată și de modalitatea în care este făcută periodic mentenanța. De regulă nu trebuie să depui prea mult efort. La aparatele care au și funcție de purificare a aerului și au incorporate filtre, vei găsi indicații în manualul de utilizare cu privire la schimbarea periodică a acestora.

Dacă sunt filtre din plastic este recomandat să le ștergi după fiecare sezon de utilizare. De asemenea, curăță periodic tubul de evacuare.

Funcționalități importante care vă sporesc confortul și starea de bine

Functionalitati Importante Care Va Sporesc Confortul Si Starea De Bine
Functionalitati Importante Care Va Sporesc Confortul Si Starea De Bine

Sunt aparate de aer condiționat ce îți permit utilizarea de la distanță, prin intermediul telecomenzii. În plus, un afișaj intuitiv și ușor de utilizat vor face folosirea aparatului mai plăcută.

Unele dispozitive indică eventualele coduri de eroare, pentru care sunt soluții la îndemână în manualul tehnic.

Sunt AC mobile care oferă posibilitatea de reducere a nivelului de zgomot (recomandat pe timpul nopții).

De asemenea, modelele mai complexe au pe lângă funcția evidentă de răcire și pe cea de încălzire, așa că pot fi folosite pe tot parcursul anului. Trebuie luată în considerare situația că, și în acest caz, fereastra rămâne întredeschisă, așa că o etanșiezare bună este necesară.

Despre funcția de purificare am vorbit deja. Se realizează cu ajutorul unor filtre. Spre exemplu, filtrul  din cărbune activ elimină mirosurile neplăcute, în timp ce filtrul electrostatic distruge alergenii.

Aparatul de aer condiționat portabil poate fi și dezumidificator, ceea ce înseamnă că elimină excesul de umiditate, pentru o atmosferă perfectă în cameră. Colectarea umidității se face într-un recipient special.

Citeste si: Care sunt proprietatile dupa care trebuie sa te orientezi pentru a alege cel mai bun dezumidificator pentru acasa?

Aparatul de aer condiționat portabil indiscutabil cea mai bună soluție atunci când…

Cu toate avantajele și dezavantajele sale, un lucru este indiscutabil – aparatul de aer condiționat portabil reprezintă o soluție perfectă pentru situațiile în care nu poate fi montat un AC conventional (tip SPLIT).  

Bucură-te de confort termic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.