Consumat cu moderatie – nu mai mult de un pahar de 150 ml pe zi, vinul are doar beneficii pentru sanatate. Desi la raft poti alege intre vinuri albe, vinuri rosii, roze si in functie de soiul de struguri din care au fost obtinute, vinurile mai pot fi seci sau dulci, tinere sau maturate in vase de lemn si invechite in sticla, iata ce recomanda nutritionistii.
Vinul rosu scade colesterolul
Vinul rosu sec influenteaza nivelul colesterolului din sânge. Un pahar de vin pe săptămână poate să scadă nivelul de colesterol cu până la 9 procente, la pacienții sănătoși, și cu până la 12 procente pentru pacienții care au deja nivelul crescut.
Polifenolii din vinul roșu, cu rol puternic antioxidant, contribuie la păstrarea unei bune elasticități a vaselor sanguine, acționând ca un factor anticoagulant. Resveratrolul, antioxidantul prezent în pielița strugurilor roșii, scade glicemia și ține departe maladia Alzheimer.
Citeste si: Elementele Feng Shui care nu trebuie sa lipseasca din casa ta
Beneficiile vinului alb
Vinul alb are o gama larga de beneficii si minerale, printre care potasiu, calciu sau magneziu, vitamine solubile in apa, ca B1, B2, B5 si B6, acid folic, B12 si chiar si vitamina C. Un pahar de vin alb pe zi sporeste puterea sistemului imunitar impotriva virusilor, favorizeaza secretia sucului gastric din stomac, fiind un bun digestiv, si poate trata insomniile, avand efect calmant.
Studiile au aratat ca nu contine colesterol, fibre sau grasimi, iar unul dintre cele mai importante beneficii este continutul sau ridicat de antioxidanti, avand proprietati antiimbatranire.
Vinul alb subtiaza sangele si previne formarea cheagurilor de sange si poate reduce crizele de angina personala.
Vinul sec are cel mai scazut nivel de zahar
Dupa cum bine stiti, zaharul este inamicul nr 1 al sanatatii si nici vinul nu este lipsit de zahar. In functie de conținutul de zahăr rezidual din lichidul obținut, vinul se imparte in 4 categorii: sec, demisec, demidulce și dulce.
Vinul sec are cea mai mică cantitate de zahăr la litru, 4 g. Este vinul care este lăsat cel mai mult timp la macerat, pentru ca drojdiile să consume zahărul natural din must și să-l transforme în alcool. Vinul demisec are până în 12 g de zahăr la litru, iar cel demidulce conține între 12,1 și 50 g de zahăr la litru. Concentrația de zahăr din vinul dulce depășește 50 g la litru, iar procesul de fermentație poate fi oprit prin adăugarea de alcool în vin.
Data viitoare cand esti in fata unei decizii de cumparare, alege un vin sec sau demisec, daca tii la sanatatea ta.
–
Tu cum alegi vinul?
Te-ar putea interesa si:
Cum alegi cel mai bun robot de bucătărie din sute de modele – ghid complet
Obișnuiți să urmăriți des emisiuni de gătit? Căutați rețete noi pentru a vă surprinde familia? [...]
Citeste mai multStudiu – Femeile care au plante de apartament traiesc mai mult
Un nou studiu a arătat că persoanele care trăiesc într-un apartament în care au plante [...]
Citeste mai multTop aparate care iti lucreaza cel mai eficient muschii fesieri
Devenim tot mai preocupați de modul în care arătăm, dar și mai îngrijiți de sănătatea [...]
Citeste mai mult