Apa este indispensabilă într-o gospodărie, iar un hiodrofor ar putea sa nu fie suficient, mai ales în cazul în care sursa de apă se află la o adâncime mai mare de 6-7 m.
Intră în scenă pompele de suprafață cu utilitate mare mai ales dacă ai nevoie pentru irigații, să adapi cu ușurință animalele, ori dorești să-ți golești piscina sau, pur și simplu, să-ți alimentezi locuința.
Top 3 cele mai bune pompe de suprafata
Pompa de suprafata Stanley SXGP1300XFE
POMPA DE SUPRAFATA APA CURATA SHFm6A
Citește în continuare pentru a afla cum să alegi cea mai bună pompă pentru suprafață.
Ce trebuie să știi despre cea mai bună pompă de suprafață
Centrifugală autoamorsantă sau centrifugală multietajată, pompa de apă este formată din trei componente principale: motorul, unitatea de pompare și carcasa. Procesul de funcționalitate se bazează pe aspirație, iar acesta este motivul pentru care, în general, pompele de suprafață au nevoie să fie umplute cu apă înainte de a fi puse în funcțiune.
Citeste si: Cum alegi cele mai bune incalzitoare pentru terasa
De regulă pompele dedicate gospodăriilor se alimentează pe bază de electricitate. Există și motopompe, alimentate cu carburant, pentru utilizări la care e necesară putere și randament mare.
Sursa de apă proprie poate fi un izvor, iaz, sau o fântână. În funcție de aceasta, trebuie să alegi o pompă pentru apă curată sau pentru apă murdară (ai nevoie de filtru; ia în calcul și mărimea impurităților).
În cazul în care vei folosi pompa pentru apă curată este bine ca aparatul să fie imersat, pentru a exista mereu o rezervă de apă în momentul în care nivelul scade.
Pentru pompele de apă murdară, studiază granulația, indicator ce reprezintă dimensiunea maximă a particulelor de murdărie din apă care pot fi absorbite pentru ca aparatul să nu se înfunde. Eficiența crește cu cât apa este mai curată, fără nisip, pietriș.
Citeste si: Cum sa alegi cel mai bun dedurizator apa si ce beneficii iti aduce un astfel de aparat?
Înainte să cumperi o pompă de apă trebuie să știi detalii despre adâncimea la care se află apa pe care urmează să o folosești. Pentru adâncimi de peste 10 metri și mai mult de 15-20 de metri până la locul de folosire (locuință) e necesară o pompă submersibilă multietajată cu turbină.
Pompele de suprafață sunt multifuncționale. Se folosesc la udare, creșterea presiunii, pomparea apelor de ploaie sau a apei cu clor din piscină și irigații prin picurare sau aspersie. Acestea pot fi folosite individual, în hidrofoare sau în grupuri de pompe, pentru creșterea presiunii în instalații.
PRO TIP: Pompele de mari adâncimi funcționează corect doar dacă numărul de coturi atașate este mic și îmbinările sunt etanșe, întrucât unghiurile și ramificațiile produc pierderi de putere. În plus, sunt mobile, deci sunt echipate cu mâner de transport, iar întrerupătorul este integrat în cutia de borne.
Ține-le departe de ape sărate și substanțe agresive sau combustibile.
Caracteristicile importante ale pompei de suprafață
Sunt câțiva indicatori importanti pe care trebuie să îi luăm în considerare pentru a decide care este pompa potrivită. Vom explica pe rând pe fiecare dintre ei, astfel încât să puteți evalua corect indicațiile producătorilor din descrierea produsului.
Puterea motorului se măsoară în wați sau cai putere. Cu cât aceste valori sunt mai mari, motorul este mai puternic, iar absorbția mai eficientă. De asemenea, trebuie luată în calcul lungimea cablului de alimentare, în funcție de locul în care va fi poziționată pompa.
Debitul pompei este un indicator al eficienței acesteia și reprezintă cantitatea maximă de apă pompată pe oră. Se măsoară în metri cubi pe oră sau litri pe oră/minut. Pentru a evita scăderea debitului de apă, asigură-te că limitezi numărul de coturi adăugate pompei, pentru că produc pierderi de putere.
Presiunea este un element important în procesul de aspirare a apei. Cu cât presiunea este mai mare, cu atât apa va putea fi absorbită și împinsă pe distanțe mai mari. Spre exemplu, un bar presiune ridică apa la 10 metri pe verticală și 100 m pe orizontală. Este important ca pompa să aibă o presiune mai mare decât este nevoie, pentru a nu fi folosită la capacitate maximă în mod constant. Presostatul este cel care îți va arăta indicii legate de buna funcționare a presiunii pompei.
În momentul în care înățlimea stabilită a apei scade sau crește, întrerupătorul flotant poziționat pe rezervorul de apă, se va activa automat pentru a evita scenariul în care apa dă pe dinafară sau aparatul nu mai are cum funcționa datorită scăderii drastice a nivelului apei.
Ține minte că nu orice tip de pompă funcționează continuu, o perioadă mai lungă de timp. Unele modele au nevoie de pauză de răcire.
Te-ar putea interesa si:
Cum crestem si ingrijim begonia in apartament?
Begonia este una dintre cele mai frumoase flori decorative, care ne incanta prin coloritul ei, [...]
Citeste mai multCata energie electrica consuma electrocasnicele din casa ta
Daca factura la energia electrica este prea mare, inseamna ca e timpul sa-ti schimbi electrocasnicele, [...]
Citeste mai multCum sa scapi usor de calcarul depus pe robinetele din inox
Calcarul intarit pe robinetele de inox din casa, poate fi foarte greu de indepartat. Nu [...]
Citeste mai mult