Economiseşte în sezonul rece cel puțin 300 de lei pe care apoi să îi cheltuieşti aşa cum vrei. Nu este un articol despre chibzuință, ci mai curând despre o soluție inteligentă ce te ajută să îți controlezi atmosfera din casă, așa cum îți place sau ai nevoie.
Citește tot ce trebuie să știi despre alegerea celui mai bun termostat pentru centrală.
Top 3 termostate recomandate
Termostat centrala inteligent PNI CT36
Termostat Ambiental Salus iT500
Fiecare centrală termică are incorporat un termostat propriu, care reglează temperatura apei circulante, dar aceasta nu reflectă temperatura din locuință.
Cu alte cuvinte, fără un termostat pentru reglajul temperaturii ambientale, centrala merge continuu și are un consum de gaz chiar și cu 30% mai mare decât în cazul în care tu ai face setările.
Citeste si: De ce proprietati trebuie sa tii cont la alegerea unei centrale termice de apartament?
O temperatură optimă în casă este de regulă cuprinsă între 22 și 25 de grade, iar consumul de gaz depinde de parametri precum mărimea spațiului sau sistemul de izolare termică.
Care e principiul de funcționare al unui termostat pentru centrală?
Cu ajutorul termostatului alegi temperatura dorită. Aparatul pornește centrala numai în cazul în care temperatura ambientală este mai mică decât cea stabilită și o oprește atunci când temperatura depășește valoarea setată.
Poți alege ca atunci când eşti plecat, centrala să nu funcționeze inutil. Sunt modele care îți permit să pornești încălzirea cu o oră înainte ca tu să revii, astfel încât atunci când ajungi acasă, să fie exact temperatura pe care ți-o dorești.
Citeste si: Cum sa alegi cel mai bun dedurizator apa si ce beneficii iti aduce un astfel de aparat?
E important să știi că pentru centralele pe gaz e mai simplu să decizi ce termostat să folosești, în schimb, pentru centralele pe lemne, trebuie să alegi între un termostat bimetal cu imersie sau unul cu sondă, în funcție de recomandarea specialistului.
Histereza, sensibilitatea și tipul de alimentare: caracteristicile celui mai bun termostat pentru centrală
Este foarte probabil să nu fi auzit de histereză până acum şi e normal dacă nu eşti specialist în domeniu. E simplu însă să îţi dai seama dacă un termostat este performant, urmărind această caracteristică în descrierea produsului.
Histereza reprezintă diferența dintre temperatura setată pe termostat și cea ambientală.
Un aparat eficient va începe să funcționeze dacă histereza este mai mică de 2 grade Celsius. Cu alte cuvinte, să presupunem că ai setat o temperatură ambientală confortabilă de 22 de grade.
Citeste si: Dupa ce criterii sa alegi cel mai bun filtru de apa potabila pentru acasa?
Dacă temperatura din încăpere scade la 21 de grade, centrala ar trebui să pornească automat pentru a reveni la temperatura ambientală de 22 de grade.
Cât de bine percepe termostatul temperatura din încăpere? Sensibilitatea aparatului este caracteristica pe care trebuie să o luăm în calcul pentru a răspunde la această întrebare.
Cele mai multe termostate au un pas de reglare de 1 grad Celsius, dar există și modele mai sensibile, cu pas de jumătate de grad.
În ceea ce privește alimentarea, termostatele pot fi cu baterii sau cu alimentare la priză.
E evident că modelele cu fir sunt ceva mai ieftine. În plus, există aparate wireless care îți permit să le controlezi de la distanță, pentru un maxim de confort.
Termostatele wireless oferă utilizatorului posibilitatea de a fi setate direct de pe telefon sau tabletă, prin intermediul unei aplicații.
Termostat mecanic sau electronic?
Ca să îţi achiziţionezi cel mai bun termostat, trebuie să te gândeşti şi la obiceiurile pe care le ai.
Termostatul mecanic este un model ieftin și ușor de utilizat ce îți permite să optezi dacă vrei să fie pornit sau oprit.
Este util dacă petreci mult timp acasă sau în încăperea în care îl amplasezi. Principalul dezavantaj ţine de faptul că, atunci când este pornit, centrala funcţionează, chiar dacă nu e neapărat necesar.
Cele mai utilizate sunt termostatele electronice sau digitale. Varietatea modelelor este mare, după fiecare buzunar:
- termostatele pot avea afişaj electronic,
- touch screen,
- funcţionare wireless la distanţă,
- posibilitatea de programare săptămânală sau orară a temperaturii etc.
>>>PRO TIP Pentru termostatele care pot funcţiona şi la distanţă, asigură-te că sunt amplasate într-o zonă în care semnalul wi-fi este puternic.
Cronotermostatele sunt un model complex de termostat electronic ce permit setarea temperaturii în diferite intervale de timp.
Sunt utile deoarece poţi stabili cât de cald să se facă în cameră pe parcursul nopţii, când e ştiut că temperatura ambientală scade şi cum să funcţioneze atunci când nu e nimeni acasă.
În felul acesta, făcând planificarea în funcţie de momentul zilei sau de sezon, ai un control şi mai mare a consumului de gaz.
Funcţionalităţile esenţiale ale unui termostat
Indiferent de modelul ales, trebuie să poţi observa dintr-o privire câteva informaţii importante care asigură o funcţionare optimă a termostatului tău!
Dacă ai un termostat pe bază de baterii, atunci trebuie să vezi cu uşurinţă dacă nu cumva bateriile urmează să se descarce. Optează pentru baterii alcaline, de calitate sau acumulatori, pentru a nu avea grija acestui aspect.
E indicat ca display-ul electronic să fie intuitiv, cu informaţii uşor de vizualizat şi setat. La termostatul ales, poţi observa în permanenţă care este temperatura ambientală? E clar cel mai important paramentru, în caz că doreşti să mai aduci modificări. Sunt modele care arată în primul afişaj ora şi alte detalii.
>>>IMPORTANT! Înainte să faci o achiziţie, asigură-te că modelul de termostat pe care ţi-l doreşti este compatibil cu centrala!
Sfaturi pentru montarea termostatului
Majoritatea modelelor vin cu instrucţiuni de utilizare clare ce te ghidează pas cu pas. Unele chestiuni sunt tehnice şi recomandăm a fi realizate de un specialist – ex. verificarea tensiunii termostatului care trebuie să fie aceeaşi cu tensiunea centralei.
>>>PRO TIP Amplasează termostatul departe de calorifer, ferestre sau orice altă sursă de căldură. Pentru a funcţiona eficient aparatul trebuie montat la aproximativ 1,5 m înălţime în încăperea care va da temperatura ambientală de referinţă.
Inspiraţie!
Te-ar putea interesa si:
Cum crestem si ingrijim begonia in apartament?
Begonia este una dintre cele mai frumoase flori decorative, care ne incanta prin coloritul ei, [...]
Citeste mai multCe acte ai nevoie pentru obtinerea extrasului de carte funciara ?
Fie ca vrei sa vinzi sau cumperi o locuinta, fie vrei sa scoti un extras [...]
Citeste mai multCum sa alegi cel mai bun cuptor neincorporabil in functie de proprietatile sale?
Cuptoarele electrice de dimensiuni mici, neincorporabile in mobilier, sunt o alternativa buna la aparatele de [...]
Citeste mai mult