Begonia este una dintre cele mai frumoase flori decorative, care ne incanta prin coloritul ei, iar daca este ingrijita corespunzator, aceasta va face flori tot timpul anului. Florile pot avea diferite culori, de la rosu inchis pana la roz, de la galben la alb.

Begonia este o planta erbacee perena, stufoasa, care poate atinge o inaltime de 30-40 centimetri. Este una din cele mai populare plante de apartament si face parte din Ordinul Begoniales, familia Begoniacae. Inainte de secolul al XIX-lea, cand a fost adusa in Europa, begoniile puteau fi gasite in tari precum Mexic, Brazilia si China.

Begonia este foarte apreciata ca planta de apartament, iar cele mai populare specii sunt: Begonia Semperflorens, caracterizata print florile ei colorate si frunzele rotunde, Begonia tuberhibrida, care faci flori asemanatoare trandafirului si care infloreste numai vara si Begonia gracilis, soiul pitic, cu frunze mici si aramii si cu flori albe, roze sau rosii.

Citeste si: Cum poti avea o casa (destul de) curata cand ai copii mici?

Cum se ingrijeste corect o begonie?

Ghivecele potrivite pentru aceste flori sunt cele joase, de marime medie. Aceasta planta prefera umiditatea, iar daca in locuinta, aerul este prea uscat, cel mai indicat ar fi sa ii fie stropite frunzele cu apa, dar numai dupa ce a fost indepartata din calea razelor solare.

Este o planta careia ii place caldura, dar nu exagerata, asa ca fereastra poate fi un loc optim pentru ea, mai ales daca nu bate soarele toata ziua pe acea fereastra. De asemenea, ea este o planta foarte prietenoasa, deci se va simti foarte bine daca e asezata langa alte plante din acelasi soi sau soiuri diferite.

In timpul iernii, daca la fereasta este prea rece, este indicat sa fie mutata de acolo, pentru ca nu ii place frigul. In timpul iernii, are nevoie de cel putin 12°C, iar vara trebuie tinuta in locuri mai umbroase, pentru a nu fi arsa de soare.

Citeste si: Cele mai bune cuptoare încorporabile – cum faci alegerea perfecta?

Primavara este un anotimp important pentru acasta planta deoarece trebuie replantata intr-un pamant amestecat cu frunze si turba, in plus trebuie taiata. Aceasta operatiune ii sporeste desimea si stimuleaza producerea de flori.

Begonia trebuie udata periodic, pe tot parcursul anului, in cantitati moderate, chiar si in perioada de repaus. In sezonul rece, begonia va intra in semirepaus si i se vor usca o parte din frunze. Totusi, ea e stimulata de lumina si indata ce durata zilei va creste, planta va reveni la viata si se va regenera.

Cresterea plantelor si florilor decorative in apartament are numeroase beneficii pentru sanatatea mentala, dar si fizica. Trebuie sa le acordam atentia si dragostea cuvenita pentru a fi ele sanatoase, frumoase si crescute bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.