Potrivit unor cercetatori, inclusiv de la NASA, majoritatea plantelor de apartament elimină până la 87% din toxinele din aer, filtrează poluanții și dioxidul de carbon, eliberează oxigen și reglează nivelul umidității aerului, îmbunătățindu-i calitatea.

Plantele de interior nu vor înlocui o bună aerisire și ventilație, dar pot ajuta la îndepărtarea dioxidului de carbon și la creșterea umidității.

Efectele benefice ale plantelor de apartament pot fi:

  • diminuarea senzației de iritare a ochilor, nasului și gâtului
  • reducerea șanselor de tuse iritativă și de declanșare a astmului
  • odihna mai eficientă, cu creșterea capacității de concentrare ulterior

Toate plantele de interior (cu flori sau nu) sunt capabile să purifice aerul din interior într-o oarecare măsură, prin procesul lor normal de fotosinteză.

Doar că unele s-au dovedit a fi mai benefice decât altele în eliminarea toxinelor nocive de uz casnic, eliminând chiar 90% din substanțele chimice din aer.

Citeste si: Cum ne amenajăm grădină pentru a ne putea bucura de ea la maxim ?

Specialistii recomanda ca la fiecare 8 metri patrati ai casei sa existe cate o planta, presupunand ca inaltimea tavanului se afla la 2,5 metri distanta de sol.

Acest lucru inseamna ca aveti nevoie de doua sau trei plante care sa contribuie la imbunatatirea calitatii aerului din casa, intr-un living obisnuit.

Cum Te Ajuta Concret Plantele De Apartament
Cum Te Ajuta Concret Plantele De Apartament

Cum te ajuta concret plantele de apartament?

Plantele de apartament reusesc sa elimini compuşii organici volatili, care sunt compuşii organici sub formă gazoasă care sunt eliberaţi atât de oameni, cât şi de plante, animale sau diverse alte substanţe artificiale.

Toluenul

Acest compus este emanat de către imprimante şi computere. Poate cauza dureri de cap, greaţă, confuzii, pierderea coordonării. Pot apărea inclusiv iritaţii ale pielii sau ale ochilor din cauza acestui compus toxic.

Formaldehida

Este un produs cancerigen pe termen lung. Poate cauza astm sau alergii. Este prezent în orice tip de fum şi mai ales în aerul din oraşe, care e foarte poluat.

Se găseşte în orice produs care a fost procesat cu ajutorul formaldehidei, cum ar fi şerveţelele de bucătărie sau de masă, fixativ, cabluri, textile care nu se şifonează. În principiu, nu ai cum să scapi de acest compus.

Benzenul

Se întâlneşte foarte mult în interiorul clădirilor pentru că se găseşte în vopseluri, ceară de mobilier şi alte substanţe folosite în lustruirea mobilierului. Se ştie că este o substanţă chimică cancerigenă. Dacă în casă ai fumători, doza de benzen emanat va fi şi mai mare.

Iata top 5 plante care purifica aerul din locuita:

Dracaena Massangeana sau Dracaena fragrans Massangeana

Dracaena Massangean
Dracaena Massangean

Dracaena este cunoscută în general ca fiind una dintre cele mai eficiente plante de apartament care curăță aerul. Au nevoie de atenţie puţină. Le prieşte solul umed, dar care să nu mustească de apă. Sunt udate rar. Ele cresc foarte înalte.

Plantele Dracaena absorb şi elimina formaldehida, benzenul, tricloroetilenul, xilenul, toluenul, dar şi alte substanţe care pot fi nocive.

Palmierul Areca

Palmierul Areca
Palmierul Areca

Provine din Madagascar şi este îndeajuns de mic încât să poată fi crescut în ghiveci. Pe lângă faptul că purifică aerul, este şi o plantă care se comportă ca un umidificator într-o încăpere. Are nevoie de lumină puternică, dar sursa să fie indirectă, să nu bată soarele direct pe palmier.

Citeste si: Studiu – Femeile care au plante de apartament traiesc mai mult

Deşi are nevoie de multă apă în timpul procesului de creştere, iarna necesită apă mai puţină. Ar trebui ca odată la 3-4 luni, să scoţi afară din casă această plantă, pentru o mai bună dezvoltare a ei.

Iedera englezească

Iedera Englezeasca
Iedera Englezeasca

Se află pe locul 1 în topul celor de la NASA la capitolul plante care purifică aerul, dar şi în lista de plante care elimină formaldehida.

Este foarte bine adaptată climatului din interiorul unei clădiri, este tot timpul verde şi nu are nevoie de multă lumină. Este recomandată pentru cei care suferă de astmă şi alergii, dar şi în încăperile predispuse spre a face mucegai, aşa că o iederă ar trebui să fie nelipsită din casa sau biroul tău.

Banner Homedelux

Te-ar putea interesa si:

Cum sa alegi cel mai bun aspirator robot pentru locuinta ta?

Iti place ca in locuinta ta sa fie mereu curat, dar nu ai timp pentru [...]

Citeste mai mult
Cum sa scapi usor de calcarul depus pe robinetele din inox

Calcarul intarit pe robinetele de inox din casa, poate fi foarte greu de indepartat. Nu [...]

Citeste mai mult
Beneficiile vinului pentru sanatatea organismului

Consumat cu moderatie – nu mai mult de un pahar de 150 ml pe zi, vinul [...]

Citeste mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.