Tocmai ti-ai cumparat o casa? In acest caz, trebuie sa iti amintesti faptul ca in Romania, asigurarea locuintelor este obligatorie prin lege.

Prin urmare, trebuie sa iti faci o asigurare pentru locuinta, apeland la orice companie membra a Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) sau cu care Pool-ul are protocol de colaborare, dar si la brokerii de asigurare. Alegerea iti apartine.

Pe de alta parte, este practic esential sa stii ca poti trai linistit in casa ta avand in vedere ca esti asigurat in fata oricărei adversitati.

ottobroker.ro

Prin urmare, vrem sa-ti oferim in cele ce urmeaza cateva informatii utile despre asigurarile de locuinte.

De ce este important sa inchei o asigurare de locuinta

De Ce Este Important Sa Inchei O Asigurare De Locuinta
De Ce Este Important Sa Inchei O Asigurare De Locuinta

O locuinta este o investitie grozava, pentru ca nu vorbim doar despre pretul proprietatii, ci si despre toate bunurile din interior: electrocasnice, mobilier, bijuterii etc.

Toate aceste lucruri contribuie la cresterea considerabila a valorii imobilului.

Citeste si: Sfaturi despre care ar putea fi furnizorul de energie electrica potrivit pentru tine acum ca s-a liberalizat piata de electricitate

Pentru a-ti proteja locuinta impotriva oricarui eveniment neprevazut, exista polite de asigurare cu acoperire si preturi diferite.

De obicei, acestea sunt stabilite in functie de locuinta, bunuri si raspunderea civila.

Motive pentru a-ti asigura casa

Ce situatii te pot determina sa inchei o asigurare pentru locuinta?

Incendiu sau explozie: desi probabilitatea unui incendiu sau explozie la domiciliu este mica, se poate intâmpla. In acest caz, cine suporta costurile? Asiguratorul casei. In plus, compania de asigurari poate suporta si cheltuielile derivate din stingerea incendiului.

Daune materiale: asigurarea locuintei acopera si daunele materiale rezultate din anumite evenimente. De exemplu, o teava sparta care te lasa fara mobilier, o supratensiune care deterioreaza un aparat etc.

Raspundere civila: orice lucru din casa ta poate provoca daune unor terti. De exemplu, imagineaza-ti ca exista o scurgere de gaz sau apa. In acest caz, aceasta acoperire include tot ceea ce priveste daunele pe care le poti provoca tertilor ca urmare a acestui fapt, inclusiv costurile legale sau eventuale despagubiri.

Vandalism: un alt motiv pentru a incheia o asigurare de locuinta este vandalizarea casei.

Care sunt jucatorii mari de piata de asigurarilor

Care Sunt Jucatorii Mari De Piata De Asigurarilor
Care Sunt Jucatorii Mari De Piata De Asigurarilor

In prezent, pe piata asigurarilor din Romania exista multi jucatori importanti. De exemplu, primii 5 mari jucatori de pe piata de asigurari generale si de viata sunt City Insurance, Allianz-Tiriac Asigurari, Euroins Romania, Omniasig Vig.

Dar, cand vine vorba despre asigurarile de locuinte, topul jucatorilor se schimba complet. Astfel, potrivit clasamentului alcatuit de Asigurarorii.ro, dintre primii jucatori care ofera si asigurari facultative fac parte:  Euroins, Omniasig,  Uniqa, Groupama si Astra Asigurari.

Citeste si: Cum sa alegi cel mai bun aer conditionat portabil

Aceste cinci companii fac parte din PAID,  societatea de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formata prin asocierea societatilor de asigurare pentru incheierea de asigurari obligatorii de locuinta, in conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008.

Conform prevederilor legii, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei: cutremur, inundatii, alunecari de teren.

Companiile care au ales sa devina membre PAID si-au propus in principal sa le vanda clientilor si alte produse de asigurare in afara de polita obligatorie, precum asigurare in caz de inundatii provocate sau induse vandalism si asigurare de bunuri.

De asemenea, isi doresc sa ofere un produs de asigurare simplu si accesibil oricarui proprietar de locuinta si sa asigure plata prompta a despagubirilor in cazul producerii unui eveniment catastrofal.

Avantajele asigurarilor de locuinta online

Avantajele Asigurarilor De Locuinta Online
Avantajele Asigurarilor De Locuinta Online

Exista multe modalitati de a gasi asigurarea de locuinta cu cea mai buna acoperire pentru casa ta și de a te bucura de o viata linistita in caminul tau.

Incheierea unei asigurari pentru locuinta online este cea mai simpla modalitate de a-ti asigura casa.

Cu ajutorul unui calculator de asigurare locuinta ai sansa sa-ti descoperi asigurarea cea mai potrivită pentru tine.

Cum folosesti un calculator de asigurare locuinta?

Calculator Online Locuinte
Calculator Online Locuinte

Pentru a afla care este cea mai buna asigurare pentru tine, nu trebuie decat sa urmezi cativa pasi foarte simpli specificati pe pagina calculatorului de asigurare, prin care se asigura, practic, fiecare aspect al politei de asigurare pentru casa ta.

Pentru a-ti calcula cat mai precis prima de asigurare pentru o polita de asigurare, trebuie sa completezi formularul online pus la dispozitie pe site-ul fiecarei firme de asigurare, cu urmatoarele date:

  • Adresa locuintei asigurate, adica adresa completa a imobilului pe care doresti sa il asiguri, precum si toate informatiile aferente, precum judetul, orasul, codul postal unde se afla acesta;
  • Informatii despre data de inceput a politei de asigurare a locuintei, detalii despre constructie, despre anexe si despre moneda oficiala a politei;
  • In functie de optiunea ta de asigurare, alegi pachetul care ti se potriveste cel mai bine.

Pe site-ul ottobroker.ro, gasesti un calculator asigurare locuinta: https://www.ottobroker.ro/calculator-asigurare-locuinta

Pentru a-ti calcula oferta de pret urmeaza pasii solicitati in formularul online, completeaza corect datele tale cu informatiile solicitate si vei avea sansa sa descoperi un produs de asigurare competitiv.

Cat costa o asigurare de locuinta

Iti spuneam la inceputul articolului ca, potrivit legii,  asigurarea pentru locuinta este obligatorie.

Exista 2 tipuri de prime de asigurare, in functie de tipul locuintei.

Exista o prima de asigurare de 10 euro si suma maxima asigurata este de 10.000 de euro. De asemenea, exista o prima de asigurare care costa 20 euro, suma maxima asigurata fiind de 20000 euro.

Daca casa ta are peretii exteriori din caramida nearsa sau dintr-un material nesupus unui tratament termic şi/sau chimic, asigurarea te va costa 10 euro. In schimb, daca casa ta are structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn, sau peretii exteriori sunt din piatra, caramida arsa, lemn sau din orice alt material supus  unui tratament termic si/sau chimic, asigurarea te va costa 20 euro.

Daca iei in calcul si incheierea unei asigurari de locuinta facultative, trebuie sa stii ca inainte de a incheia o astfel de asigurare, trebuie mai intai sa o inchei pe cea obligatorie, adica cea care acopera cele trei riscuri amintite mai sus (inundatii, cutremure, alunecari de teren).

Indiferent daca esti persoana fizica sau juridica poti incheia o asigurare facultativa de locuinta doar pentru sumele asigurate care le depasesc pe cele asigurate obligatoriu prin asigurarea obligatorie (10.000, respectiv 20.000 euro). De exemplu, daca ai o locuinta evaluata la 200.000 euro, 20.000 euro vor fi acoperiti prin asigurarea obligatorie, numai pentru cele 3 riscuri mentionate anterior, iar restul de 180.000 euro vor trebui acoperiti de o asigurare facultativa.

ottobroker.ro

Daca in cele din urma te razgandesti si nu vei incheia si asigurarea facultativa, exista riscul ca, in cazul unei calamitati naturale precum un cutremur, care iti distruge locuinta, sa ramai doar cu cei 20.000 euro asigurati obligatoriu.

Concluzie

Dupa cum poti observa, exista motive intemeiate sa inchei atat asigurarea de locuinta obligatorie, cat si pe cea facultativa. Alegerea insa iti apartine. Tu stii ce este mai bine pentru tine.

Cu toate acestea, ce parere ai despre asigurarile de locuinte? Care este firma de asigurare la care ai vrea sa inchei o asigurare de locuinta? 

Banner Homedelux

Te-ar putea interesa si:

Beneficiile unei lampi cu sare de Himalaya

Lampa cu sare de Himalaya este un superb obiect de decor, in perfecta armonie cu Feng [...]

Citeste mai mult
Un ghid complet pentru a alege cel mai bun espressor de cafea

Iti place cafeaua si vrei sa investesti intr-un aparat care sa-ti permita sa savurezi oricand [...]

Citeste mai mult
Top 5 ustensile care iti usureaza munca in bucatarie

Daca iti place sa gatesti si vrei sa termini cat mai repede in bucatarie, ca [...]

Citeste mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.