Cum probabil ai aflat deja toti consumatorii isi pot schimba furnizorul de gaze naturale, astfel cei casnici pot trece la un pret reglementat al gazelor, la unul negociat, in piata libera. Totusi, trebuie sa stii ca daca ti-ai exercitat dreptul de eligibilitate, nu mai ai dreptul sa revii la furnizarea reglementata.

Ce trebuie sa stii inainte de a lua o hotarare?

  • Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisa perceperea oricaror taxe sau tarife legate de parcurgerea acestuia;
  • Schimbarea furnizorului de gaze naturale nu implica modificari de ordin tehnic;
  • Pentru furnizarea gazelor naturale in conditii de concurenta, clientul final poate incheia contracte pentru furnizare negociata cu orice operator economic detinator de licenta de furnizare a gazelor naturale, acest serviciu nefiind limitat la o anumita zona geografica de deservire;
  • In scopul incheierii unui nou contract de furnizare a gazelor naturale, luati legatura cu unul dintre furnizorii de gaze naturale si negociati cu acesta conditiile comerciale si pretul de furnizare sau acceptati o oferta-tip publicata de catre acesta.
  • Solicitati si analizati comparativ, in prealabil, ofertele mai multor furnizori de gaze naturale, astfel incat sa puteti alege in cunostinta de cauza oferta cea mai avantajoasa.

Care sunt etapele procesului de schimbare a furnizorului de gaze naturale?

  1. Alegerea noului furnizor de gaze naturale – pe pagina de internet a ANRE si la sediile operatorilor de distributie a gazelor puteti gasi lista furnizorilor licentiati de gaze naturale. De asemenea, tot pe pagina lor puteti gasi comparatorul de preturi pentru ofertele de furnizare a gazelor naturale, dand click aici.
  2. Urmeaza incheierea contractului cu noul furnizor si rezilierea contractului actual. In urma negocierii si a stabilirii, de comun acord, a pretului si a clauzelor, incheiati noul contract de furnizare a gazelor naturale, luand in considerare termenul de preaviz de 30 de zile necesar denuntarii unilaterale, in vederea rezilierii contractului incheiat cu actualul furnizor.
  3. Notificati, in scris, actualului furnizor intentia dumneavoastra de reziliere a contractului de furnizare incheiat cu acesta, respectand termenul si conditiile de denuntare unilaterala, prevazute in contract. ANRE recomanda sa obtineti de la actualul furnizor o confirmare, in scris, a primirii notificarii dumneavoastra.
  4. Trebuie achitate toate obligatiile de plata fata furnizorul curent. Achitati toate facturile emise de catre actualul furnizor, mai putin cele care fac obiectul unor litigii aflate pe rolul instantelor de judecata (daca este cazul). In caz contrar, s-ar putea ca schimbarea furnizorului sa nu se produca, furnizorul actual putand refuza rezilierea contractului pana la plata facturilor restante.
  5. Determinarea indexului contorului. Distribuitorul impreuna cu noul furnizor de gaze, vor consemna intr-un proces verbal, indexul contorului dumneavoastra. Aceasta citire si consemnare va fi efectuata in ziua stabilita cu noul furnizor ca data a schimbarii, respectiv in ziua in care acesta incepe sa va vanda gaze naturale. Citeste si noteaza-ti personal indexul contorului de gaze naturale in ziua respectiva.

Acestia sunt pasii care trebuie urmati si sfaturile de care trebuie sa tii cont in momentul in care iei decizia schimbarii furnizorului de gaze naturale. Nu ezita sa citesti si celelalte articolele de pe blog pentru a afla ce acte ai nevoie pentru contractul de gaze sau alte sfaturi utile pentru locuinta ta.

Citeste si: Dupa ce criterii sa alegi cel mai bun filtru de apa potabila pentru acasa?

Banner Homedelux

Te-ar putea interesa si:

Cum sa alegi cel mai bun aparat impotriva soarecilor

Iti doresti sa gasesti cea mai buna solutie impotriva soarecilor pentru a scapa definitiv de [...]

Citeste mai mult
Top plante care purifica aerul din casa

Potrivit unor cercetatori, inclusiv de la NASA, majoritatea plantelor de apartament elimină până la 87% [...]

Citeste mai mult
Care sunt actele necesare pentru vanzarea unui teren?

În fața notarului, atât cel care vinde terenul, cât și cel care îl cumpără, trebuie [...]

Citeste mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.