Bucătăria este locul în care familia savurează mâncărurile pregătite de gospodine, însă de multe ori mirosurile constituie o problema. Dacă vrei să păstrezi spațiul din bucătărie curat, proaspăt și primitor, e bine să instalezi o hotă deasupra aragazului.  

Hota este un aparat electrocasnic din ce în ce mai prezent orice bucătărie. Dacă investești într-un dispozitiv de calitate, nu vei mai simți fumul și mirosul de mâncare care se răspândește pretutindeni. Dacă însă hota pe care o cumperi nu demonstrează eficienta, aerul încărcat cu miros rămâne în spațiul bucătăriei și nu este absorbit corect de hota.

Top 3 cele mai bune hote

Hota incorporabila telescopica Beko CTB6250B

Hota Incorporabila Telescopica Beko Ctb6250b
Vezi pret Recomandarea Homedelux

Hota incorporabila telescopica Electrolux EFP60460OX

Hota Incorporabila Telescopica Electrolux Efp60460ox
Vezi pret Cea mai vanduta

Hota traditionala Heinner XCH-450S

Hota Traditionala Heinner Xch 450s
Vezi pret Cea mai populara

Citeste si: Cum sa alegi cea mai buna masina de spalat vase?

Există diferite tipuri de hote de bucătărie, iar atunci când vrei să alegi modelul potrivit bucătăriei tale e bine să ai câteva informații utile care să te ajute să cumperi cea mai bună și performanță hotă.

Cum alegi cea mai bună hotă – tipuri de hote

Cum Alegi Cea Mai Bună Hotă – Tipuri De Hote
Cum Alegi Cea Mai Bună Hotă – Tipuri De Hote

În magazinele online și la diverși distribuitori găsești diferite modele și tipuri de hote, realizate în așa fel încât se pot monta în orice spațiu, cu un design clasic sau ultramodern. Ce hotă cumperi, depinde de mărimea bucătăriei. Există hote simple, clasice sau hote mari de tip telescopic dar și hote mici incorporabile, destinate unor bucătării de dimensiuni reduse.

Specialiștii recomandă că hota să fie mai mare ca dimensiuni ca suprafața de gătit, pentru a fi capabilă să absoarbă cu eficacitate mirosul și fumul degajat de mâncarea de pe plită sau aragaz.  

Hotele se pot clasifică în funcție de funcționalitate, după cum urmează:

Hote cu evacuare

Aceste hote prezintă un sistem de filtrare care absoarbe particulele de grăsime, iar aerul care conține reziduuri și miros este evacuat extern printr-un canal de ventilație. Hotele trebuie montate alături de ferestre, sau li se face o gaură de ventilare pentru evacuarea în exteriorul bucătăriei.  

Hote cu recirculare (care nu au burlan)

Aceste hote trimit aburul și mirosul printr-un filtru de cărbune, care absoarbe mirosurile neplăcute, iar aerul curat este scos înapoi în bucătărie. Acest gen de hote, care nu necesită ventilare exterioară, sunt preferate în apartamentele din blocuri.

Există și o clasificare în funcție de instalarea hotei:

Hote clasice, tradiționale

Se montează deasupra aragazului, suspendate sau prinse de perete. Sunt hotele recomandate bucătăriilor mici. Aburul și mirosul sunt eliminate prin spate sau lateral. Aceste hote nu sunt costisitoare și nu ocupă mult spațiu.  

Hote tip insula, decorative

Aceste hote se instalează de obicei în mijlocul bucătăriei, când există o insula că zona de gătit.  Dispozitivele sunt prevăzute cu tub de evacuare și funcționează atât în modul de evacuare, cât și în cel de recirculare a aerului.  Aceste hote au de obicei un design deosebit și un preț pe măsură.

Citeste si: Cele mai bune cuptoare încorporabile – cum faci alegerea perfecta?

Hote tip șemineu

Acest tip de hote se montează pe perete și sunt fabricate în modele diferite: sub formă de arcadă, model de colț, drept, rotund sau chiar conic, în funcție de spațiul la dispoziție pentru instalare.

Hote incorporabile

Acest gen de hote sunt elegante și costisitoare. Se incastrează direct în mobilier, deseori sunt realizate pe comandă și pot fi integrate perfect în mobilă bucătăriei, oferind un aspect compact și elegant.  

Hote  telescopice

Aceste hote se extind  se pot în timpul funcționarii. Printr-o simplă apăsare de buton, hota coboară și e pregătită să absoarbă toate mirosurile din zona de gătit.

Hote inversate

Acest model inedit de hote o serie de fante în jurul plitei, pentru absorbirea fumului, aburilor și mirosului.  E nevoie de o putere sporită de absorbție a acestor aburi, care au tendința să se ridice spre tavan, iar aceste hote sunt de multe ori destul de ineficiente. Singura calitate este cea de ordin vizual, fiind discret poziționate pe laterala plitei sau a mașinii de gătit.

Top cele mai bune hote

Top Cele Mai Bune Hote
Top Cele Mai Bune Hote

Există în comerț o gama variată de hote de diferite dimensiuni și prețuri, iar cele mai importante mărci sunt: Bosch, Miele, Beko, Hansa, Whirlpool, Electrolux, Samsung.

Hote marca Bosch

Producătorul Bosch oferă o colecție importantă de hote( incorporabile, telescopice, decorative de perete sau de tip insula). Concepute pentru bucătării moderne, cu personalitate, aceste hote aduc tehnologia de ultima ora în sprijinul tău și te ajută să îndepărtezi cu succes orice miros neplăcut.

Hote marca Gorenje

Hotele Gorenje sunt printre cele mai căutate și apreciate hote. Tehnologia clasică e la îndemână clienților iar modelele merg de la cele simple și elegante până la creații de designer semnate Karim Rashid. Aspectul minimalist, liniile fluide și stilul pur aduc un aer proaspăt în bucătăria ta, indiferent de dimensiuni.

Citeste si: Cum sa alegi cel mai bun dedurizator apa si ce beneficii iti aduce un astfel de aparat?

Hote marca Hansa

Hotele Hansa sunt printre cele mai căutate hote incorporabile. Prețul convenabil și calitatea desăvârșită le face foarte apreciate de clienți, iar majoritatea modelelor sunt destinate bucătăriilor medii și mici, fiind adaptabile inclusiv spațiilor din apartamente.

Funcții speciale ale hotelor

Functii Speciale Ale Hotelor
Functii Speciale Ale Hotelor

Hotele moderne sunt dotate cu funcții speciale pe care e bine să le folosești pentru a maximiza eficiența hotei:

Termostatul

Este dispozitivul care pornește ventilatorul hotei în mod automat, imediat ce temperatura crește în bucătărie

Temporizatorul

Este prevăzut cu un buton care permite setarea unui anumit interval de timp, în care hota va funcționa și după ce ai terminat de gătiți, pentru a împrospăta și curață aerul din zonă.

Sistem de iluminare

Hotele moderne au un sistem de iluminare al spațiului din bucătărie. Cele mai noi modele au becuri LED sau spoturi luminoase, care conferă o luminozitate uniformă și bine distribuită.

Ce parametri tehnici trebuie să ai în vedere când cumperi o hotă?

Parametrii tehnici pe care e bine să îi iei în considerare atunci când alegi o hotă te ajută să faci cea mai bună alegere pentru bucătăria ta.

Dimensiunile hotei

Hotă trebuie cumpărată în funcție de dimensiunea zonei de gătit. În mod normal, o hotă obișnuită ar trebui să depășească cu circa 10 cm suprafață de preparare de pe plită sau aragaz. Dacă cauți ceva care ocupă spațiu mai restrâns, atunci te orientezi spre o hotă telescopica ( retractabila)  sau un model incorporabil. Montajul trebuie realizat de personal specializat, pentru a poziționa cât mai corect hotă, mai ales atunci când ai nevoie și de o gaură de ventilație.

Capacitatea hotei

Calcularea capacității de care ai nevoie se face în metri cubi. Cele trei dimensiuni ale camerei- lungime, lățime și înălțime dau volumul acesteia, în funcție de care poți alege hota. Că exemplu, dacă ai o lungime de 3 m, o înălțime de 2 m și o lățime de 3 m a bucătăriei, volumul acesteia va fi 18mc.  Capacitatea minimă necesară hotei pentru o eficientă maximă trebuie să atingă 10 ori volumul bucătăriei. Pentru o bucătărie de 18mc, cea mai bună hotă trebuie să asigure cel puțin 180 mc, și ceva im plus, pentru eventuale inconstanțe în evacuare.

Numărul de motoare

Hotele pentru bucătărie au unul sau două motoare. Atenție, căci la capacitate asemănătoare, o hotă cu două motoare va fi mai gălăgioasă decât hota cu un singur motor, dar mult mai puternic. Motoarele mici se uzează mai rapid că unul mare.

Nivelul zgomotului

Hotă de bucătărie generează de multe ori zgomot atunci când gătești și nivelul acestuia e bine de luat în considerare. Hotele moderne se încadrează la un nivel de zgomot între 33 și 72 decibeli.  Cu cât sunt mai silențioase, cu atât hota este una mai scumpă. E bine să alegi o hotă cu nivel de zgomot mediu, în jur de 50 decibeli.

Eficiență energetică:

Un factor important când alegi o hotă este eficiența energetică. Hotele au în general o eficiență încadrată între clasa A+ până la A+++ , modelele moderne oferind un consum scăzut de energie electrică.

Număr de viteze:

Hotele au în general trepte diferite de viteze, de la una până la două sau trei. Reglajul vitezei acest caz e o variabilă a hotei ce trebuie aleasă în funcție de necesități. E bine să alegi o hotă cu viteză reglabilă, cu mai multe trepte diferite de viteză, în raport cu cantitatea de abur și de miros degajat în bucătărie.

Filtrele de grăsime:

Filtrele sunt deosebit de importante pentru hote pentru că înlătura grăsimea și murdăria și împiedică aerul încărcat cu particule și impurități să se infiltreze în pereți și mobilier

Hotele clasice și moderne sunt prevăzute cu următoarele modele de filtre:

Filtre lavabile

Aceste filtre sunt ieftine și reprezintă o soluție confortabilă, se spală cu ușurință și se înlocuiesc după circa un an de zile. Filtrele fabricate din material metalic sunt rezistente și se curăță foarte ușor, periodic.

Filtre de unică folosință 

Filtrele fabricate din hârtie e bine să fie schimbate periodic, la câteva luni, depinde de cât de rapid s-au murdărit. Filtrele reprezintă în acest caz consumabile, însă nu sunt costisitoare și sunt simplu de înlocuit la hotă.

Filtre cu ionizare negativă

Acest gen de filtre elimina foarte eficient mirosurile și fumul și în același timp neutralizează microbii și virușii din aer, particulele alergene, etc.

Filtre cu particule de carbon

Sunt folosite circa trei luni și  sunt utilizate mai ales la hotele fără burlan de evacuare a aburului, cele de tip telescopic, insula sau cele incorporabile. Un filtru de carbon este ecologic și purifică mediul, lăsând aerul proaspăt și bun de respirat.  

Concluzii

Alege hota potrivită bucătăriei după ce evaluați cu grijă parametrii de mai sus, ținând cont și de stilul și frecvența gătitului, dimensiunea spațiului și nu în ultimul rând, designul bucătăriei. Ai la îndemână numeroase modele, dintre care poți alege cea mai bună hotă pentru casa ta.

Top hote recomandate

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.