Mașina de spălat rufe este prezenta în aproape orice gospodărie. După ce ai găsit modelul care îți satisface necesitățile, vei dori cu siguranță să funcționeze impecabil o perioada cât mai mare de timp.

Piața din România oferă o gama foarte largă de modele de mașini de spălat rufe, iar alegerea celei mai bune mașini nu este deloc o sarcina ușoară.

Fiecare dintre noi ne dorim o mașină de spălat rufe de calitate bună, fiabilă și foarte eficientă, la un preț potrivit bugetului alocat.

Înainte să decizi ce mașină de spălat vei achiziționa, e bine să te orientezi și să analizezi câteva caracteristici tehnice și tipuri de mașini pe care le poți întâlni în magazinele de specialitate.  

Tipuri de mașini de spălat rufe

Cele mai cunoscute mașini de spălat sunt cele cu încărcare verticală sau cele cu încărcare frontală.

Mașini de spălat cu încărcare frontală

Mașinile de spălat rufe cu încărcare frontală sunt mai mari , mai scumpe însă oferă performanțe de spălat sporite. Consumul de energie este mai scăzut , la fel și consumul de apă.

Acest gen de mașini de spălat au programe special pentru rufe delicate, spală eficient și cu apă caldă dar și cu rece, consumă destul de puțîn detergent și sunt eficiente.

Aceste mașini sunt mai mari ca cele cu încărcare verticală, au cuva mai mare și pot cuprinde o cantitate de 5-7 kg de rufe, suficient pentru întreaga familie. Viteză sporită de centrifugare ajută la stors și programe de prespălare.

Mașinile cu încărcare frontală, de capacitate mare, au cicluri de spălare mai îndelungate iar de multe ori aceste cicluri nu mai pot fi întrerupte pentru a adaugă obiecte la spălat.

Sunt destul de zgomotoase și necesită un spațiu destul de generos de amplasare, în camera de baie.

Mașini de spălat cu încărcare verticală

Mașinile de spălat cu încărcare verticală sunt mai ieftine, mai ușoare, spală însă o cantitate mai mică de rufe în cuva de dimensiuni reduse, și folosesc mai multă apă.  

Dacă țineți mașina de spălat în baie, atunci spațiul mic înseamnă necesitatea unei mașini compacte cu încărcare verticală.

O mașină de spălat de acest tip este ușor de manevrat, fiind alegerea perfectă pentru spațiile mici. 

Aceste mașini sunt mai ușor de amplasat și de mutat, nu ocupă mult spațiu și sunt potrivite unor băi de dimensiuni reduse.

În plus mașinile permit să recuperezi un obiect  în mijlocul ciclului de spălare. Că minusuri, au programe mai simple, folosesc mai multă apă la spălare și chiar mai mult detergent.

Top cele mai bune mașini de spălat rufe

Top Cele Mai Bune Masini De Spalat Rufe
Top Cele Mai Bune Masini De Spalat Rufe

Cele mai cunoscute branduri de mașini de spălat rufe sunt: Samsung, LG, Whirlpool, Bosch, Beko.

Samsung

Brandul Samsung este unul din cele mai căutate și apreciate mărci de electrocasnice, pentru nenumăratele inovații pe care le-a generat de-a lungul timpului. Mașinile de spălat Quick-Drive îți economisesc timp și spală eficient o cantitate considerabilă de rufe.

Nouă tehnologie de spălare cu apă rece Eco Bubble e un atu important pentru un consum cât mai redus de energie electrică.

Mașinile de spălat sunt gentile cu țesăturile, oferind programe speciale pentru rufe delicate și hainele bebelușilor.

Bosch

Mașinile de spălat Bosch se disting prin tehnologii inovatoare și sisteme unice de spălare a hainelor. Bosch i-Dos setează cantitatea potrivită de apă și de detergent și balsam pentru fiecare spălare, îmbinând eficiența cu economia de produse.

Experiență Bosch înseamnă de fiecare dată mașini de spălat performanțe și rapide, care îți ușurează muncă în gospodărie și oferă rezultate perfecte.

Mașinile de spălat Bosch sunt prezente în majoritatea ofertelor magazinelor, într-o gama variată de modele.

Beko

Beko s-a impus prin calitatea deosebită și rezistență produselor. Consumatorii știu că garanția extinsă de până la 5 ani la produse electrocasnice Beko înseamnă fiabilitate și confort în utilizare, tehnologii moderne care conferă deopotrivă rezistență în timp și economie în utilizarea apei reci, curentului și detergentului.

Toate acestea, evident, cu rezultate impecabile, pentru orice tip de îmbrăcăminte, asigurate de funcții multiple disponibile pe orice model de mașină de spălat cu încărcare frontală Beko.

Ce parametri tehnici trebuie sa ai in vedere când alegi o mașină de spălat

Ce Parametri Tehnici Trebuie Sa Ai In Vedere Cand Alegi O Masina De Spalat
Ce Parametri Tehnici Trebuie Sa Ai In Vedere Cand Alegi O Masina De Spalat

Sunt câteva caracteristici constructive pe care trebuie sa le ai in vedere atunci când alegi o mașină de spălat:

Consumul de energie

Consumul de energie electrică și consumul de apă sunt factorii care determina eficientă folosirii mașinii. Un consum mare înseamnă o factură ridicată la curentul electric dar și la apă.

O mașină de spălat care folosește în mod eficient apă și curentul îți va oferi economie pe termen lung chiar dacă inițial are un preț mai ridicat.

Eficientă energetică este inscripționată pe o eticheta a fiecărei mașini, iar calificativele pornesc de la  A până la A+++. Cele mai moderne și capabile mașini de spălat au o clasa energetică cât mai apropiată de A+++.

Pentru a ști care model este de preferat, pe eticheta energetică sunt trecute și valori concrete de consum: valoare de energie electrică consumată, măsurată în kWh/an și consumul de apă în litri. Cele mai bune mașini au consumul trecut pentru încărcarea maximă.

Dacă nu folosești cantități mari de rufe pentru spălat, e bine să optezi pentru o mașină cu cuva mică, nu are sens să consume inutil energie. 

Capacitatea cuvei

Capacitatea cuvei este un criteriu de care trebuie să ții cont când alegi mașină de spălat potrivită.  Cuva poate cuprinde o cantitate de rufe uscate de la 5 kg până la circa 11kg, la modelele mari.

O capacitate mai generoasă de încărcare a cuvei înseamnă nu doar mai multe rufe de spălat la un ciclu ci și anumite obiecte voluminoase care încap în cuvă în siguranță.

În principiu, o cuva care are o capacitate  mai mare este mai eficientă și folosește energie și apă mai puțină decât o mașină cu cuva mică.

Viteza centrifugii

Viteză de centrifugare este dată de numărul de rotații per minut (RPM) al cuvei mașinii în ciclul de stoarcere. Cu cât viteză de rotație este mai mare, cu atât mai bună este stoarcerea.

Mașinile de spălat rufe simple au o viteză de rotație a centrifugii  de până la o mie de rotații pe minut, însă mașinile performanțe depășesc frecvent 1200 de rotații pe minut.  

Programele de spălare

Fiecare mașină de spălat oferă anumite programe standard de spălare, cicluri pentru anumite categorii de rufe și haine, dar și programe special. Rufele fine și delicate precum și cele care trebuie spălate la temperatură joasa, sunt destinate unor programe speciale de spălat.

 Programul  de spălare manuală este destinat materialelor delicate și fine, iar unele mașini au funcții de stoarcere fină, clătire cu balsam și chiar funcții anti-sifonare care previn boțirea excesivă a rufelor. 

Funcții de afișaj și design

În timp, mașinile de spălat rufe au căpătat un design tot mai elegant și  au funcții complex și programe sofisticate de spălare. În funcție de necesități, e bine să te orientezi spre modele ușor de folosit, cu pictograme clare ale programelor și afișaj electronic simplu.  

Există diferite funcții suplimentare care includ programarea spălatului, clătirea intensivă sau definirea vitezei de stoarcere. Un design modern, o culoare asortată cu baia , alături de o eficientă energetică bună, înseamnă calitate și eficientă unor cicluri de spălare potrivite gospodăriei tale.

Funcții si caracteristici speciale

Functii Si Caracteristici Speciale Ale Masinilor De Spalat
Functii Si Caracteristici Speciale Ale Masinilor De Spalat

Fiecare brand de mașini de spălat rufe a creat funcții speciale destinate îmbunătățirii calității modulului de spălare si stoarcere, oferind economie de energie si detergent.

Concluzii

Pentru fiecare client, alegerea mașinii de spălat depinde mult de locuință, de câți membri are familia și firește de cantitatea de rufe pe care trebuie să o spele.

E recomandabil sa alegi modele fabricate de branduri cunoscute, care îți oferă garanție cel puțin doi ani, fiind produse de calitate superioară.

Dacă este folosită respectând sfaturile producătorului si o întreții in timp, o mașină de spălat rufe este un aparat electrocasnic de care te vei bucură vreme îndelungată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.