Bucătăria a evoluat și nu mai este doar un loc de gătit și luat masa, ea este locul în care familia se adună împreună cel mai des, este un loc de socializare, dar și de relaxare la o cafea sau ceai, poate chiar o bucată de prăjitură.

De aceea, este foarte important să ne amenajăm bucătăria pentru a ne bucura de toate funcțiile și utilitățile de care poate dispune.

Pentru că o bucătărie trebuie să fie, în primul rând, funcțională, înainte de amenajare sau renovare trebuie să ții evidența elementelor esențiale de care ai nevoie aici: sursa de gaz sau butelia, amplasarea cuptorului, plita electrică sau pe gaz, hota tradițională sau fără evacuare, mașina de spălat vase (și mașina de spălat haine, dacă spațiul nu îți permite să o amplasezi altundeva), chiuveta și conducta de apă (prelungirea ei sau o eventuală mutare).

Acestea sunt punctele esențiale pentru o bucătărie, la care trebuie să te gândești bine dinainte, să le amplasezi cât mai ergonomic. Dacă spațiul îți permite, frigiderul, plita, aragazul și chiuveta ar trebui așezate pe laturi diferite ale bucătăriei, să formeze un triunghi. În acest fel, centrul bucătăriei va fi liber, iar tu vei putea accesa cu ușurință fiecare dintre aceste electrocasnice de bucătărie.

Mobila de bucătărie dictează stilul pe care îl dorești în bucătăria ta. Fie că îți face cu ochiul stilul rustic, modern sau nordic, trebuie să ții cont că aceasta trebuie să aibă multe spații de depozitare și să nu fie masivă și grea.

Citeste si: Dupa ce criterii sa alegi cel mai bun filtru de apa potabila pentru acasa?

Gresia și faianța trebuie să completeze stilul din bucătăria ta, fiind în același ton cu mobila aleasă.

O bucătărie mică nu ne permite chiar orice, de aceea trebuie să fim atenți ce alegeri facem. Culorile deschise – în special albul – sunt soluția pe care putem miza indiferent de dimensiunile ei. Acestea vor amplifica vizual spațiul și vor crea un efect de luminozitate.

Mobila trebuie fie atent gândită pentru a profita de fiecare metru pătrat, de orice colț pe care l-am putea folosi într-un scop util. Etajere sau rafturi de colț, mobilier dispus în jurul ferestrei, masă rabatabilă sunt doar câteva idei care merită explorate.

Familie Fericita In Bucatarie
Familie Fericita In Bucatarie

Pentu amenajarea unei bucătării open-space ai mai multe variante, pentru că ea poate fi adaptată mai ușor viziunilor și necesităților tale. În ceea ce privește electrocasnicele, o hotă de calitate este absolut obligatorie.

Bucătăriilor lungi și înguste li se potrivește mobila care nu scoate în evidență această caracteristică. Amenajarea în formă de L și o masă extensibilă sunt cele mai bune variante.

Citeste si: De ce proprietati trebuie sa tii cont la alegerea unei centrale termice de apartament?

Și aici sunt de preferat culorile deschise pentru că au mare avantaj de a nu încărca spațiul.

Revenind la bucătăriile mici, amenajarea uneia pe balcon ajută la eliberarea spațiului pentru alte destinații. Aici probabil nu vei mai avea loc de masă, iar bucătăria va avea exclusiv funcția de preparare a alimentelor. Balconul trebuie neaparat să fie închis, să aibă izolație și sursă de încălzire.

Ce greșeli trebuie neaparat evitate atunci cand amenajezi bucataria?

  • Ignorarea spațiilor de depozitare
  • Alegerea principiului estetic în detrimentul celui practic, sfârșind prin a opta pentru materiale greu de îngrijit și care au de suferit din cauza umezelii și a petelor frecvente care se produc în bucătărie
  • Supraîncărcarea spațiului cu obiecte de mobilier, nuanțe, patternuri și texturi multiple
  • Ghidarea doar după tendințe, ele sunt trecătoare și în câțiva ani bucătăria ta va părea desuetă și nici nu îți va reflectă personalitatea.

Noi am venit cu sfaturile și regulile generale, tu trebuie să te gândești ce îți place și să începi planul pentru renovarea și amenajarea bucătăriei. Ține cont de ele dar pune-ți și amprenta personală puțin, astfel bucătăria va deveni unul din spațiile tale preferate din locuință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.