E momentul ideal pentru pregatirea gradinii frumos colorate de primavera, iar lalelele sunt printre cele mai iubite flori ale acestui anotimp : colorate, frumoase, delicate, ce nu necesita o ingrijire minutioase. Laleaua cuprinde aproximativ 100 de specii de plante cu flori din familia Liliaceae.

Stiai ca olandezii erau innebuniti dupa lalele inca din anul 1635 ? Inca de pe atunci ei le cultivau si faceau comert cu ele. Secolul al XVII-lea a reprezentat pentru Olanda o epoca de prosperitate economica si de inflorire culturala, asa-numita Epoca de Aur Olandeza. In ciuda razboaielor care se desfasurau non-stop mai peste tot in Europa, Olanda prospera economic si cultural: negotul era tot mai intens, iar olandezii au contribuit hotarator la dezvoltarea multora dintre instrumentele si practicile moderne ale finantelor si comertului.

Laleaua s-a aclimatizat atat de bine in Olanda, incat cultura ei s-a raspandit in toata tara si cumva, aceasta floare a atins o coarda sensibila in inimile olandezilor, devenind floarea lor preferata si un simbol al statutului social.

Citeste si: Cum pregatim terenul pentru gazon?

Daca si tu esti un iubitor/oare de lalele afla ca in perioada ce urmeaza este momentul oportun de plantare a acestor minunate flori. Plantarea bulbilor de lalele se face in luna noiembrie. Inainte de plantare  este recomandat sa se faca o selectie a bulbilor ( este indicat sa cuparam bulbi tratati termic ) si sa fie indepartati cei stricati sau uscati. De asemenea, bulbii nu trebuie sa prezinte nici zgarieturi , taieturi sau zone moi.

Unde pot fi plantati bulbii de lalea?

  1. in solar: se pot planta esalonat pana la 20 decembrie, recoltarea urmand a se efectua  din primele zile ale lunii ianuarie pana  spre finalul lunii martie.
  2. in gradina: se pot planta tot incepand cu luna noiembrie, la o adancime de 5 – 6 cm fara pericol de inghet sau pierderea materialului saditor.

Daca vei alege plantarea in primavara, aceasa va incepe sa infloreasca in gradina in a doua jumatate a lunii aprilie, daca vremea si temperatura sunt favorabile.

Cum si unde plantam bulbii de lalea?

  • Bulbii de lalele nu sunt pretentiosi fata de condiţiile de sol. Totusi se obţin rezultate mai bune intr-un pamant bine lucrat, argilo-nisipos, bogat în humus si cu o reactie neutra. Solurile nisipoase sau grele pot fi folosite numai in cazul in care li se aplica, in prealabil, anumite tratamente.
  • Terenurile destinate culturilor de lalele trebuie să fie expuse la soare, deci bine luminare si protejate de vanturile reci, sa aiba suprafata plana, fara adincituri in care sa stagneze apa, fapt care ar provoca apariţia bolilor criptogamice şi in consecinta, stricarea bulbilor.
  • Trebuie evitata vecinatatea constructiilor, gardurilor şi a arborilor, deoarece pe terenurile puternic umbrite, bulbii de lalele sunt mici. Totusi, soiurile tardive pot fi amplasate la semiumbra unde infloresc mai indelung.
  • Lalelele nu suportă ingrasarea solului cu balegar proaspat inainte de plantare deoarece aceasta duce la putrezirea sistemului lor radicular. Cel mult ingrasarea se va face cu un an inainte, la planta premregatoare sau la ogorul negru. Chiar cantitatile mici de balegar proaspat dauneaza.
  • Dupa efectuarea plantarii, terenul se acopera cu un strat de circa 8 cm turba in stare umeda, care protejeaza bulbii contra inghetului, previne formarea crustei si reduce cresterea buruienilor.

Alte sfaturi utile:

  • Materialul saditor trebuie sa fie de calitate foarte buna ;
  • Iubeste soarele, lumina, locurile insorite, calduroase ;
  • Laleaua va suferi in locurile umbroase ;
  • Lalelele nu suporta excesul de apa ;
  • Nivelul pH-ului trebuie sa fie 6,5-7 chiar 7,5.

Citeste si: Cand plantam trandafirii in curte?

Ingrijirea lalelelor este foarte simpla :

  1. Trebuie udate doar in perioadele secetoase;
  2. Hranirea se face cu substante organice ;
  3. Este recomandata afanarea sistematica ;
  4. Buruienile, iarba vesteda, paiele, scoartele de copac etc trebuie indepartate ;
  5. Florile de lalele trebuie indepartate dupa terminare infloririi ;
  6. Este indicat sa recoltam lalelele dimineata devreme sau seara; se recolteaza in faza de boboc ce s-a colorat.

Speram cu aceste sfaturi va vor fi utile si veti avea o gradina plina de culoare si sanatoasa in primavara. Putina grija, atentie la alegerea bulbilor de calitate si udarea pe timp de seceta vor face minuni din gradina voastra.

Citeste si: Cum crestem si ingrijim begonia in apartament?

Banner Homedelux

Te-ar putea interesa si:

IKEA a desemnat constructorul pentru cel de-al doilea magazin din București

IKEA a încheiat procesul de selecție pentru principalul constructor al magazinului IKEA din București pe [...]

Citeste mai mult
Top 5 aparate fitness pentru acasa

Daca esti in cautarea unui aparat de fitness pentru acasa, afla ca ai foarte multe [...]

Citeste mai mult
Review tigai Delimano: sunt o alegere potrivita pentru bucataria ta?

Iti doresti sa iti reinnoiesti vechile tigai si nu stii ce tigaie sa-ti cumperi? Inainte [...]

Citeste mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.