Gazonul este un element decorativ care nu ar trebui sa lipseasca din nicio gradina, este curat, aspectuos, si are un impact vizual mare atat intr-o gradina mica, dar si intr-una mare. El este foarte adaptabil din punct de vedere al formei, putand fi oricand modificat in functie de preferintele si stilul gradinii.

Inainte de a amenaja o gradina cu gazon, trebuie sa stii ca exista doua posibilitati :

  • Amensajarea prin semanat direct
  • Amenajarea cu rulouri inierbate

Citeste si: Cum sa alegi cea mai buna masina de spalat vase?

Dar indiferent de metoda aleasa, terenul trebuie pregatit in prealabil. Pasii pentru plantarea gazonului sunt :

  1. Curatarea terenului : se vor scoate bolovanii, resturile de constructti, arborii nefolositori, radacinile uscate sau alte resturi de vegetatie. Este recomandata folosirea unui ierbicid pentru a scapa definitiv de buruieni ; acestea fiind foarte rezistente chiar si la inghet. In procesul de erbicidare foarte important este ca terenul sa fie irigat pentru a incuraja buruiana sa se dezvolte. Erbicidarea terenului trebuie facuta cu cel putin o luna inainte de plantarea gazonului. Pentru ca toate buruienile sa fie distruse, iar gazonul sa nu fie afectat de ele, procesul de erbicidare poate continua si dupa plantarea acestuia.
  2. Fertilizarea : este indicata folosirea ingrasamintelor organice, naturale, cum ar fi mranita (balega cu paie lasate la macerat). Se vor utiliza 5 kg de mranita la metru patrat de teren.
  3. Sapatul si nivelarea terenului : pentru terenurile mai mari va fi folositoare o motosapa. Dupa sapat, se mai poate veni cu un strat subtire de ingrasamant, acesta va impiedica pamantul sa mai crape. Dupa ce ati eliberat terenul de toate resturile, se niveleaza pentru a avea o suprafata plana.
  4. Drenarea terenului : este foarte important pentru gazon ca apa sa nu stagneze deoarece va duce la putrezirea radacinilor. Drenarea se va face prin executarea unor canale deschise prin care sa se scurga apa in exces. Adancimea la care se instaleaza drenurile sunt: 0,8 – 0,9 m pe soluri putin permeabile; 0,9 – 1,0 m pe soluri foarte putin permeabile; 1,25 m pe soluri profunde.
  5. Plantarea semintelor : semintele care vor fi plantate vor fi alese si in functie de tipul solului, zona unde va fi amplasat sau destinatia acestuia. Este foarte important sa optezi pentru un amestec de seminte si nu doar pentru o singura specie. Astfel planta va reusi sa se adapteze mai usor mediului in care va fi plantata. Pentru ca semintele sa fie imprastiate uniform, poti folosi o semanatoare. Este foarte important ca acestea sa intre direct in contact cu solul, de aceea dupa insamantare puteti folosi o grebla si tasa terenul. Dupa aceasta operatie, suprafata va fi acoperita cu o plasa fina din plastic. Plasa are rolul de a mentine semintele in contact direct cu solul si de a le proteja de pasari. Pentru irigat se va folosi pentru inceput o stropitoare cu duza foarte fina pentru a nu scoate semintele din pamant.

Citeste si: Cand plantam trandafirii in curte?

Pont: Cititi cu atentie eticheta de pe ambalaj și urmariti procentajul de seminte pure sa fie peste 80%, germinatia de peste 85 %, continutul de seminte de buruieni ˂ 0,5 %, producatorul, data testarii ˂ 9 luni.

Momentul optim de insamantare este primavara devreme sau sfarsit de august – inceput de spetembrie.

Citeste si: Cum crestem si ingrijim begonia in apartament?

Banner Homedelux

Te-ar putea interesa si:

Costuri si acte necesare pentru racordarea la reteaua electrica

Primul pas pentru racordarea la rețeaua de distribuție a energiei electrice, este obținerea avizului tehnic [...]

Citeste mai mult
Tot ce trebuie sa stii despre asigurarea obligatorie de locuinta

Daca vrei sa inchie o asigurare obligatorie de locuinta (PAD) iata ce ar trebui sa [...]

Citeste mai mult
Cele mai bune cuptoare încorporabile – cum faci alegerea perfecta?

Atunci când vrei să cumperi un cuptor încorporabil pentru bucătăria ta, e de preferat să [...]

Citeste mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.