Un mediu umed în zonele de locuit înseamnă disconfort respirator, dar și riscuri mari de ați pune sănătatea ta și a familiei tale în pericol. O casă în care umiditatea este mai mare decât ar trebui, poate duce la alergii, în plus, pereții, mobilierul și alte bunuri pot dezvolta mucegai și mirosuri neplăcute, de care vei scăpa foarte greu.

De aceea, un dezumidificator de aer este aparatul care îți va schimba viață și noțiunea de aer curat și bun. Cum funcționează? Unde se pune un dezumidificator? Care sunt avantajele și beneficiile unui astfel de aparat?

La toate aceste întrebări vom încerca să răspundem în rândurile ce urmează.

Cum funcționează?

Cele mai uzuale dezumidificatoare sunt cele care funcționează prin răcirea aerului la temperaturi mai mici decât a punctului de condensare, acest lucru fiind realizabil cu ajutoului unui dispozitiv special de răcire a aerului la temperaturi joase, în acest fel absorbind umiditatea din aer.

Citeste si: Care sunt proprietatile dupa care trebuie sa te orientezi pentru a alege cel mai bun dezumidificator pentru acasa?

Apoi aerul este încălzit din nou și eliberat în cameră cu datele psihometrice corespunzătoare (temperatură și umiditate relativă). Există mai multe modele diferite de dezumidificatoare, în ceea ce privește capacitatea lor de dezumidificare (l/h), create în scopul de a îndeplini cerințele casnice, de afaceri sau industriale.

Unde se amplasează un dezumidificator?

Subsolul casei este locul cel mai predispus la umezeală deoarece se află total sau parțial sub nivelul solului, iar lumina soarelui ajunge mai puțin sau deloc aici. Este mediul perfect de dezvoltare a mucegaiului sau a fungilor.

Citeste si: Cum sa elimini mirosul de peste din casa

O altă zonă din casă care are nevoie de un dezumidificator este baia, mai ales dacă nu există aerisire funcțională sau fereastră. Datorită scopului acestei încăperi și cantității de apă care se folosește aici, baia ar trebui să fie primul loc pe care să îl ai în vedere pentru poziționarea unui dezumidificator.

Și bucătăria poate fi predispusă la umiditate excesivă mai ales dacă se gătește mult. De asemenenea, garajul poate avea nevoie de intervenția unui dezumidificator.

De următoarele aspecte trebuie să ții cont când amplasezi un dezumidificator în cameră:

  • va trebui să așezi dezumidificatorul de aer lângă o priză (dar nu lângă un tablou electric), într-un spațiu deschis;
  • nu așeza dezumidificatorul lângă o sursă de apă;
  • înlătură toate obstacolele din calea lui – cutii, cărți, haine, mobilier, scaune etc.;
  • dacă vrei să îl folosești într-o singură încăpere, ai grijă ca ușile și geamul să fie închise, în caz contrar va consuma prea multă energie în încercarea de a dezumidifica aerul nou care intră în încăpere.

Care sunt beneficiile utilizării unui dezumidificator de aer?

  • Îmbunătățește starea de bine și sănătatea întregii familii
  • Protejează pereții, mobila, hainele și bunurile personale de degradare
  • Face casa să fie mai călduroasă
  • Previne apariția mucegaiului și a igrasiei

Dacă nu știi care este umiditatea dintr-o încăpere sau nu ști sigur că ai nevoie de un dezumidificator, află că există o mulțime de aparate care o pot măsura, cele mai cunoascute sunt umidometrele și termohigrometrele. Acestea au diferiți senzori ce pot detemina nivelul de umiditate din aer dintr-un spațiu.

Banner Homedelux

Te-ar putea interesa si:

Trucuri pentru a optimiza consumul de gaz al centralei termice pe timpul iernii

Te gandesti cu groaza la facturile imense de la gaz din timpul iernii? Iata cateva [...]

Citeste mai mult
A inceput programul Rabla pentru electrocasnice

Incepand de pe 19 decembrie 2018, puteti obtine pana la 400 lei daca doriti sa [...]

Citeste mai mult
Ce acte ai nevoie pentru obtinerea extrasului de carte funciara ?

Fie ca vrei sa vinzi sau cumperi o locuinta, fie vrei sa scoti un extras [...]

Citeste mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.