Dacă te-ai pus pe renovat apartamentul, dar când a venit vorba de baie ți-ai dat seama că este prea mică pentru planurile tale inițiale și nu mai ai inspirație acum, venim noi în ajutorul tău cu câteva idei și soluții pentru renovarea și amenajarea unei băi micuțe de apartament.

Conform legii, suprafața minimă a unei băi de bloc trebuie să fie de 4,5 metri pătrați, dar există și băile de serviciu, mult mai mici, care pot ajunge și la 2 metri pătrați. Într-o baie mică trebuie să acționezi în două direcții: optimizarea spațiului, prin modul în care sunt instalate obiectele sanitare și prin alegerea lor inteligentă și selectarea corectă a culorilor și materialelor pentru a crea iluzia unei încăperi mai mari.

Citeste si: Idei amenjare baie moderna

Alegând corect gresia, faianța, sursele de lumină, culorile și accesoriile poți crea baia perfectă, deși este de mici dimensiuni.

Gresia și faianța

Gresie Si Faianta Baie
Gresie Si Faianta Baie

Dacă îți amenajezi pe cont propriu baia, cel mai simplu este să alegi același format de plăci, cu aceleași dimensiuni pentru faianță și gresie. Sau, măcar faianța să aibă una dintre laturi la fel ca și gresia – montajul va fi mult mai plăcut ochiului, mult mai ordonat.

Practic, plăcile de gresie pot fi aliniate pe verticală cu cele de faianță. Alege rosturile în nuanța cea mai apropiată de cea a plăcilor, în caz contrar, nu vei face decât să scoți în evidență mai mult caroiajul dat de rosturi, ceea ce nu-ți dorești într-o baie mică.

Culorile

Ce Culori Sa Alegem Pentru Baie Mica
Ce Culori Sa Alegem Pentru Baie Mica

Regula generală pentru orice încăpere mică este alegerea culorilor deschise și neutre. Folosește cel mult două culori și adaugă alte nuanțe prin prosoape sau micile accesorii.

Mai degrabă te joci cu texturile, decât cu nuanțele – poți adăuga în zona de duș o faianță albă cu model simplu, dar pe peretele alăturat faianță albă cu model în relief ori care imită cărămida.

Lumina

Lumina Calde In Amenajarea Baii
Lumina Calde In Amenajarea Baii

Un alt aspect important este tipul de iluminat, pe lângă cel central, într-o baie e bine să ai și iluminat deasupra oglinzii, cu atât mai mult cu cât îți lipsește fereastra.

Dacă ai trecut de partea cu renovatul și ai ajuns la amenajare, mai jos îți prezentăm câteva idei pentru a optimiza spațiul din baie:

O oglindă cât mai mare

Aceasta va reflecta lumina și va face încăperea să pară mai mare. În plus, oglinda reflectă și practic dublează spațiul.

Sporturi în tavan

Înlocuirea clasicei plafoniere cu mai multe spoturi instalate în tavan vor lasa impresia unei camere mai înalte, amplificând volumul din partea superioară. Lumina va fi difuzată uniform și vor fi reduse umbrele din colțuri.

Chiuvetă rotunjită

Aici vorbim mai degrabă despre un aspect practic, nu doar estetic. O chiuvetă rotunjită ocupă mai puțin spațiu decât una dreptunghiulară sau pătrată, iar muchiile ei nu te vor răni dacă te lovești de ea accidental.

Depozitarea în spatele oglinzii, sub chiuvetă și deasupra vasului de toaletă. Trebuie să profiți de orice loc și să transformi orice loc viabil în spațiu pentru depozitare.

Obiectele mici, pe care le folosești zilnic, ascunde-le într-un dulap cu oglindă, iar produsele pentru curățenie într-un dulăpior montat sub chiuvetă. Deasupra vasului de toaleta este un spatiu care adesea rămâne neutilizat, de aceea, aici poți instala un dulăpior sau niște rafturi.

Ușa cu deschidere în afară

Când baia este mică, ușa care se deschide în interior îți ocupă aproape un metru pătrat în care nu poți amplasa nimic. Înlocuiește-o cu una cu deschidere în afară sau cu o ușă culisantă, pentru economie de spațiu.

Pentru că o renovare poate fi o adevărată provocare, sperăm că aceste sfaturi și idei de renovarea și amenajare a unei băi mici de apartament te-au ajutat sau te vor ajuta în proiectele viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.