Desi sunt mici si fragili, tantarii sunt foarte deranjanti si in urma muscaturilor lor, pe piele rămân porțiuni înroșite și umflate care provoacă prurit (mâncărimi).
Mușcătura țânțarilor nu este problematică în sine, însă, pentru că ei se hrănesc cu sânge de la mai mulți indivizi, pot transmite o mulțime de afecțiuni.
Printre cele mai frecvente afecțiuni răspândite de țânțari se numără malaria, febra galbenă, febra Dengue, febra West Nile, encefalită virală, filarioză limfatică, infecția cu virusul Zika. Din fericire, însă, la noi în țară sunt rare cazurile în care țânțarii transmit astfel de afecțiuni, dar asta nu înseamnă că sunt imposibile.
Citeste si: Solutii eficiente pentru a scapa de melcii de gradina
In România existând peste 50 de specii de țânțari iar in acest articol, iti vom prezenta cateva solutii simple si eficiente pentru a scapa de tantari.
Foloseste un ventilator
Vântul le displace total țânțarilor, pentru că le îngreunează zborul și îi dezorientează. Așadar, un ventilator amplasat pe terasă în apropierea locurilor în care îți petreci timpul îi va ține departe de ține.
Plasă anti-țânțari
Cea mai simplă și trainică metodă prin care poți ține țânțarii departe este să pui plasă anti-țântari la geamuri. În acest fel, nicio insectă nu va putea intra în locuință.
Plasa se aplica foarte simplu, fie direct pe cadrul geamului, fie pe un cadru separat, ce se prinde de geam.
Spray anti-țânțari
Te scapă de aceştia pentru câteva ore. Este foarte important să citeşti şi să respecţi indicaţiile scrise pe ambalajul produsului.
Pastile sau soluție lichidă anti-țânțari
Reprezintă o metodă extrem de eficientă, iar efectul unei pastile durează aproximativ o noapte. Este bine să le achiziţionezi împreună cu dispozitivul special pentru priză.
Sistem cu ultrasunete
Este o soluţie non toxică împotriva ţânţarilor şi a altor insecte. Ultrasunetele nu pot fi detectate de urechea umană, însă sunt suficient de fine pentru a alunga insectele din zona respectivă.
Lămpi cu ultraviolete
Ele pot fi folosite în încăperi închise, fiind plasate la o înălţime de 2 m de sol, într-un colţ întunecat al încăperii.
Citeste si: Top plante care purifica aerul din casa
De asemenea, aceste lămpi pot fi folosite şi în grădină, alungând insectele.
Aplica pe piele ulei de eucalipt cu lamaie
Pune cinci picaturi de ulei intr-o cana cu apa, apoi pune amestecul intr-un recipient din plastic pentru spray si aplica doua sau trei “puf”-uri inainte sa iesi din casa. Aroma uleiului va tine tantarii la distanta.
Scapa de orice potentiala sursa de apa statuta
Tantarilor le place apa statuta si o folosesc drept mediu de inmultire. Chiar si un ghiveci mai mic pentru plante care a fost lasat la aer si umplut cu apa de ploaie este un mediu potential de inmultire pentru tantari.
Usturoiul este eficient impotriva tantarilor
Pe vremuri, usturoiul era folosit pentru alungarea strigoilor, astazi il poti utiliza pentru a tine la distanta suflete ceva mai palpabile, cum ar fi tantarii. Intr-un blender, amesteca 4 catei de usturoi cu cateva linguri de apa.
Trece amestecul printr-o strecuratoare. Ai nevoie doar de uleiul din usturoi, nu si de pulpa. Amesteca lichidul cu 1 galon de apa si toarna-l intr-o sticla cu pulverizator.
Plantează flori și plante ce acționează ca repelent pentru țânțari
- Lavanda, plantă cu flori mov și un miros amețitor este de mare ajutor în alungarea țânțarilor. Este deja cunoscut efectul sau benefic împotriva moliilor, însă este utilă și împotriva țânțarilor.
- Țânțarii pot fi alungați și pulverizând o soluție din ulei esențial de lavandă și apă pe la ferestre. Atunci când petreci timp afară, în curte și nu numai, poți folosi aceste amestec și direct pe piele pentru că țânțarii să nu se apropie de ține.
- Mușcatele sunt și ele de mare ajutor pentru a ține țânțarii departe. Le poți pune oriunde, în balcon în ghivece suspendate, în curte sau la ferestre. Nu sunt doar fermecătoare, ci și foarte utile împotriva țânțarilor.
- Planteaza galbenele, iarba matelor si rozmarin in gradina sau in ghiveci. Aceste plante emit mirosuri neplacute pentru tantari si ii vor pastra astfel la distanta. Este dovedit stiintific ca tiofenul, compusul insecticid continut de diferite specii de galbenele, poate provoca moartea tantarilor.
Mai stii si alte solutii eficient impotriva tantarilor? Spune-ne si noua printr-un comentariu.
Te-ar putea interesa si:
Sfaturi despre care ar putea fi furnizorul de energie electrica potrivit pentru tine acum ca s-a liberalizat piata de electricitate
Inceputul de an a adus cu sine si liberalizarea completa a pietei de electricitate. Asta [...]
Actele necesare pentru schimbarea furnizorului de gaze naturale
Am vazut in articolul trecut ce pasi trebuie sa urmezi daca iti schimbi furnizorul de [...]
Cum sa alegi cel mai bun aspirator robot pentru locuinta ta?
Iti place ca in locuinta ta sa fie mereu curat, dar nu ai timp pentru [...]