Melcii fara cochilie – limacşii dar si cei cu cochilie sunt printre cei mai comuni dăunători pentru grădină ta cu legume.

Melcii isi fac aparitia in gradini primavara si dispar abia toamna tarziu, avand multe luni la dispozitie in care pot face ravagii in culturile de legume. Pot fi considerati foarte daunatori, deoarece ataca si pomii fructiferi.

Tipuri de melci

Melc Arion Lusitanicus
Melc Arion Lusitanicus

Melcul maro de gradina (Arion lusitanicus sau limaxul ucigaș) este una din cele mai frecvente și dăunătoare specii de limacși. Poate ajunge pana la o lungime de 140 mm, insa dimensiunile pot varia in functie de conditiile de mediu

Melc Arion Rufus
Mel Arion Rufus

Arion rufus este cea mai mare specie de limacs intalnita pe teritoriul tarii noastre, ajungand pana la o lungime de 180 mm, avand o culoare care variaza de la rosu inchis la maroniu.

Melc Arion Hortensis
Melc Arion Hortensis

Limacsul negru (Arion hortensis) poate atinge o lungime ce variaza intre 30 mm si 50 mm.

Melc Limax Maximus
Melc Limax Maximus

Limacsul cenusiu (Limax maximus) ajunge pana la o lungime de 150 mm.

Deroceras reticulatum are o lungime de 50 – 60 mm, iar culoarea poate varia de la gri deschis, pana la maro roscat.

Melc Deroceras Reticulatum
Melc Deroceras Reticulatum

Melcul de gradina (Cepaea hortensis) este o specie de melc cu cochilie, care poate atinge pana la 16 mm inaltime si 20 mm latime.

Melc Cu Cochilie Cepaea Hortensis
Melc Cu Cochilie Cepaea Hortensis

Melcul roman (Helix pomatia) este un melc cu cochilie, cunsocut si sub numele de melc selenar sau melc de mar. Poate atinge 40 mm, atat in inaltime, cat si in latime.

Melc Helix Pomatia
Melc Helix Pomatia

Melcii sunt activi pe perioada zilei daca au un mediu umed, daca nu, ei sunt in general nocturni. Pe perioadele de seceta, limacsii secreta o substanta numita mucus, care ii ajuta sa se protejeze de deshidratare.

Citeste si: Cum se udă corect plantele?

Solutii eficiente pentru a scapa de melci

O varianta la indemana este sa nu le oferi melcilor mediul propice pentru a se instala in gradina. Tunde iarba, îndepărteaza zonele unde băltește apa și indeparteaza grămezile de compost din zona cu flori sau zarzavaturi și legume.

A doua solutie este sa realizezi o bariera naturala in jurul gradinii din materiale tepoase, organice sau anorganice. Cele mai eficiente sunt rumegușul, cojile de ouă și de nuci, dar si nisipul.

Incercuiește zona cu flori cu o barieră din nisip sau paie tocate mărunt. Pietrișul mărunt și cu muchii ascuțite este o altă soluție bună.

In jurul plantelor poate fi asezat un strat de mulci format din resturi vegetale uscate, ca de exemplu frunze de rosii, de feriga si de tataneasa, urzici uscate, ace de molid, resturi de grau, paie tocate si scoarta maruntita.

Melcii evita acest tip de mulci. In gradini, pot fi realizate bariere naturale in jurul culturilor, prin aplicarea unor straturi de rumegus.

Citeste si: Cum sa elimini mirosul de peste din casa

Mirosurile puternice se pare ca sunt metode eficiente de a scapa de melci. Iata cateva solutii:

  • Cele mai eficiente mirosuri care alunga melcii sunt cafeaua, scorțișoara, piperul și nisipul.
  • Ceaiul de ardei iute este, de asemenea, o soluție bună. Folosiți ardei iute și apă (5-6 ardei iute tăiați într-un litru de apă) pentru a face un ceai tare. Acoperiți oala și fierbeți ceaiul aproximativ 5 minute. După răcire, pulverizați-l in zona invaziei. Acoperiți-vă gura și nasul cu o mască înainte de a folosi sprayul, si folositi și ochelari de protecție, deoarece este periculos pentru ochi.
  • Ceaiul de pelin sau de lavandă (foarte concentrat), ghimbirul tocat și hreanul împrăștiat în flori, par a fi de asemenea foarte eficiente.
  • cenușa de lemn, varul stins și un amestec făcut din tulpini și frunze de plante puternic mirositoare, cum ar fi pelinul și menta, îndepărtează melcii.
  • Sulfatul de fier ucide melcii atunci când intră în contact cu soluția. Amestecă două linguriţe de sulfat de fier cu doi litri de apă şi pulverizeză pe plante.
  • Din pir tarator se poate face un ceai care distruge melci, prin macerarea in apa calda timp de 24 de ore. Solutia obtinuta se pulverizeaza pe pamant in jurul plantelor, nu se da pe plante
  • Melci ocolesc plantele de ghimbir, usturoi, arpagic, cicoare, andiva, varză rosie, mentă, salvie, floarea-soarelui, chimen, asmatui, condurasi si altele. Intercalate intre plantele vulnerabile, tin melcii la distanta.
  • Taiati cateva felii de castravete si asezatile intr-o farfurie de tabla din aluminiu. Acestea emana un miros neplacut pentru melci si ii va alunga
  • Fixati fasii de plastic sau saci menajeri subtiri pe suprafata solului cu ajutorul unor tarusi. In zilele insorite de vara, plasticul se incinge atat de tare incat daca un limax imprudent trece peste aceste fasii va ramane pe ele, ars.

Capcane cu bere

O alta solutie eficienta importriva melcilor de gradina este sa amplasati capcane cu bere. Melcii sunt atrasi de aroma maltului si a hameiului si cad in aceste capcane cu bere, unde se ineaca.

Agrosan B otrava moluscoid impotriva melcilor si limacsilor

In cazul in care aceste solutii de mai sus nu dau rezultatele scontate iti recomandam si Agrosan B otrava moluscoid impotriva melcilor si limascilor.

Agrosan B contine substanta activa metaldehida. Datorita compozitiei sale chimice produsul atrage molustele cu ajutorul proteinelor continute in momeala. Produsul nu mucegaieste, nu este spalat de precipitatii, nu este indepartat de vant si este foarte practic si usor de utilizat.

Instructiuni de folosire:

Agrosan B distruge limacsii si melcii care infesteaza culturile agricole. Momeala se aplica prin imprastierea pe sol sau in randuri. Pentru a fi evitate infestarile din exterior se recomanda ca produsul sa se aplice de-a lungul marginilor suprafetelor de tarla.

Banner Homedelux

Te-ar putea interesa si:

Rasfoieste online noul catalog IKEA 2019

Noul catalog IKEA 2019 are o structură diferită față de anii anteriori. În primul rând, [...]

Citeste mai mult
Cum alegi cea mai bună pompă de suprafață

Apa este indispensabilă într-o gospodărie, iar un hiodrofor ar putea sa nu fie suficient, mai [...]

Citeste mai mult
Informatii utile despre cum sa alegi cel mai bun scarificator de gazon

Esti pasionat de gradinarit? Vrei sa duci aspectul gradinii tale la un alt nivel? Pentru [...]

Citeste mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.