Home Casa si gradina Acte necesare pentru construire garaj

Acte necesare pentru construire garaj

5 min de citit
1
0
154

Pentru a construi un garaj pe langa casa, ai nevoie de o autorizatie de constructie iar demersurile sunt asemanatoare cu cele pentru construirea unei case. Fie ca e vorba de un garaj, o magazie sau un depozit acest gen de constructii sunt denumite generic anexe gospodaresti.

Pentru construirea unei anexe gospodaresti trebuie sa depuneti la primarie actele necesare pentru obtinerea unui certificat de urbanism, pe baza caruia se va intocmi proiectul pentru obtinerea autorizatiei de construire, conform Legii 50/1991.

Construirea unei anexe gospodaresti (garaj in cazul nostru) fara autorizatie se pedepseste cu amenda intre 1.000 si 10.000 de lei.

Acte necesare obtinere Certificat de urbanism pentru constructie garaj

Actele necesare obtinerii certificatului de urbanism pentru construirea unei anexe gospodaresti sunt urmatoarele:

 • copie act proprietate
 • chitanta taxa
 • două planuri cadastrale scara 1/500
 • două planuri cadastrale scara 1/2000

Taxa pentru obtinerea unui certificat de urbanism pentru construirea unei anexe gospodaresti este  de 4 – 5 lei, potrivit Codului fiscal. Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru o zona rurala este la jumatate.

Citeste si: KEA a desemnat constructorul pentru cel de-al doilea magazin din București

Certificatul de urbanism este valabil intre 6 şi 24 de luni de la data emiterii, termen in care solicitantul trebuie sa pregateasca toata documentatia necesara obtinerii autorizatiei de construire si sa o depuna la primarie alaturi de certificatul valabil.

Alte acte necesare pentru constructie garaj

Proiect tehnic – Proiectul va fi intocmit de un arhitect in functie de cerintele urbanistice specifice amplasamentului, stabilite prin certificatul de urbanism.

Avize – Aveti nevoie de aviz de la Agentia pentru Protectia Mediului. In Certificatul de urbanism mai pot fi mentionate avize de la racordare la retelele de utilitati, racordarea la reteaua cailor de comunicatii, prevenirea si stingerea incendiilor etc.

Autorizatia de constructie pentru construirea unui garaj

Pentru obtinerea autorizatiei de construire, se depun la primarie urmatoarele acte:

 • Cerere tip de eliberare a autorizatiei de construire
 • Certificatul de urbanism
 • Copie dupa actul de proprietate asupra terenului si constructiei existente
 • Proiectul de autorizare extras din proiectul tehnic
 • Avizele si acordurile legale necesare
 • Dovada achitarii taxei legale pentru emiterea autorizatiei

Autorizatia de construire se emite in cel mult 30 de zile de la data inregistrarii cererii, pe baza documentatiei depuse la administratia publica locala.

Taxa pentru eliberarea unei autorizatii de construire pentru o cladire care urmeaza a fi folosita ca locuinta sau anexa la locuinta este egala cu 0,5% din valoarea autorizata a lucrarilor de constructii.

Citeste siTot ce trebuie sa stii despre asigurarea obligatorie de locuinta

In cel mult 12 luni de la data emiterii autorizatiei, solicitantul este obligat sa inceapa lucrarile. Neinceperea lucrarilor ori nefinalizarea acestora in termenele stabilite conduce la pierderea valabilitatii autorizatiei, fiind necesara emiterea unei noi autorizatii de construire.

Codul fiscal prevede, de asemenea, o taxa pentru prelungirea unui certificat de urbanism sau a unei autorizatii de construire, care va fi egala cu 30% din cuantumul taxei pentru eliberarea certificatului sau a autorizatiei initiale.

Ai depus actele pentru construirea unui garaj sau ai contruit deja unul? Spune-ne si noua experienta ta printr-un comentariu.

Arata mai multe articole
Arata mai multe articole twodor
Arata mai multe articole Casa si gradina

Un comentariu

 1. […] Acte necesare pentru construire garaj […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pe aceiasi tema

Beneficiile unei lampi cu sare de Himalaya

Lampa cu sare de Himalaya este un superb obiect de decor, in perfecta armonie cu Feng Shui…