Orhideea este o floare de apartament foarte indragita dar si foarte pretentioasa. Are nevoie de de anumite conditii pentru a putea inflori si pentru a nu se usca.

Temperatura 

Deoarece in natura se dezvolta datorita diferentelor de temperatura dintre zi si noapte, cel mai indicat este sa o plasezi intr-un loc in care temparatura este mai rece noaptea, cum ar fi langa geam. Atentie insa sa nu le tii in curent, deoarece au tija foarte fragila.

Lumina

Orhideelor le place lumina. Unele specii au nevoie de mai multă, altele – de mai puţină. De aceea este ideal să o instalezi cam la 20-30 cm de o fereastră. E nevoie şi de o perdea fină sau de o jaluzea pentru a opri soarele să o ardă.

Udatul

Udatul in exces este principalul factor care conduce la moartea orhideelor. Cele mai multe varietati de orhidee prefera o perioada de uscaciune intre doua perioade de umiditate.

Orhideele trebuie udate cu apa la temperatura camerei ( lasata in prealabil 12 – 24 ore intr-o sticla ) sau daca este posibil, udata cu apa de ploaie.

Citeste si: Flori de gradina rezistente la frig

Orhideele se uda la un interval de 7-9 zile (in functie de temperatura si umiditatea ambientala). Daca acest interval este neglijat, exista riscul ca radacinile sa isi piarda turgescenta (se zbarcesc si se inmoaie – devin sensibile la putregaiuri), acest proces din pacate este ireversibil (chiar daca udam radacinile afectate nu isi mai revin in totalitate).

Cm iti dai seama cand o planta are nevoie de apa:

1. Se introduce un deget in interiorul ghiveciului 2-3 cm, daca solul este uscat, planta are nevoie de apa, daca solul este umed mai asteptam cateva zile inainte de urmatoarea udare;

2. Se observa pe vasul transparent (un vas transparent-pe care se vede umiditatea-condens pe pereti) dupa ce udam avem condens pana in partea de sus, dupa o saptamana acesta scade spre fundul ghiveciului (un moment bun de udat orhideea).

Daca planta este udata cu apa mai rece de 10°C, radacinile vor muri, udati numai cu apa la temperatura camerei;

Ghiveciul trebuie sa aiba gauri mari si numeroase in zona de fund, altfel riscam ca apa sa nu se scurga bine dupa udat si radacinile sa putrezeasca;

Udarea plantei se face astfel incat sa nu patrunda apa intre frunze – la baza plantei intrucat exista riscul ca aceasta sa putrezeasca.

Citeste si: Cele mai frumoase modele de mese de toaleta

Taierea tijei

După ce toate florile au căzut (pe măsură ce se ofilesc, desprinde-le cu grijă) lasă planta să se odihnească, înainte de a tăia tija, câteva zile. Apoi, numără de la baza tijei douătrei noduri şi taie cu un cuţit deasupra unui nod. După două-trei săptămâni va creşte o nouă tijă. De obicei a doua înflorire apare mai târziu. Dacă rădăcinile ies din ghiveci, trebuie să îl schimbi. Taie mai întâi rădăcinile uscate şi apoi pune-o într-un ghiveci mai mare, cu scoarţă specială şi tasează bine planta. Pune pe fundul ghiveciului pietre sau câteva bile de argilă. Această operaţie se face în perioada când nu are flori, cam o dată la doi ani.

Banner Homedelux

Te-ar putea interesa si:

Studiu – Femeile care au plante de apartament traiesc mai mult

Un nou studiu a arătat că persoanele care trăiesc într-un apartament în care au plante [...]

Citeste mai mult
Cum crestem si ingrijim begonia in apartament?

Begonia este una dintre cele mai frumoase flori decorative, care ne incanta prin coloritul ei, [...]

Citeste mai mult
Idei de amenajare a locuintei imprumutate de la hoteluri

Chiar daca bugetul pentru amenajare a unui lant de hoteluri poate fi considerabil mai mare [...]

Citeste mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.